Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skolverkets skräcksiffror: ”Färre behöriga elever är ett hot mot regionens tillväxt”

Nästan var sjunde elev i Stockholm-Mälarregionen lämnar grundskolan utan att vara behörig till gymnasiet. Det framgår av den statistik som publiceras i dag av Skolverket.

– Det är hög tid att vi uppmärksammar detta som ett väsentligt hot mot huvudstadsregionens tillväxt, säger Mälardalsrådets ordförande Helene Hellmark Knutsson. Vår internationella konkurrenskraft bygger på att vi har en välutbildad befolkning och kompetent arbetskraft. Det är illavarslande att så många elever faller ur redan innan gymnasiet.

Skolverkets statistik visar på liknande problem i hela Stockholm-Mälarregionen. Sammantaget handlar det om drygt 13 procent av eleverna som inte har behörighet till gymnasiets yrkesprogram, som är det program med lägst betygskrav. Runt var fjärde elev uppnår inte målen i ett eller flera ämnen.

– Situationen är ohållbar. Vi står inför en brist på upp till 73 000 högutbildade fram till 2030. Det krävs att vi samlar oss som region för att få fler människor, inte färre, att gå vidare genom utbildningssystemet. Vår kunskapsregion vilar i dagsläget på en mycket lös grund, säger Helene Hellmark Knutsson

Till gymnasiets högskoleförberedande program är behörigheten ännu lägre. Skillnaderna mellan Stockholm-Mälarregionens fem län är stora. I Örebro län är endast 77 procent av eleverna behöriga till program inom naturvetenskap och teknik, att jämföra med 84 procent i Stockholm och Västmanland.

– Våra ambitioner måste vara betydligt högre, säger Helene Hellmark Knutsson. I slutändan handlar detta om att Stockholm-Mälarregionen ska kunna fortsätta utvecklas som kunskapsregion och Sveriges mest framträdande tillväxtmotor.

Se statistik för samtliga län på Skolverkets hemsida.

Pressfrågor:

Malin Appelgren, pressekreterare åt Helene Hellmark Knutsson

malin.appelgren@politik.sll.se

Mobil: 070-737 41 64

Ämnen

Kategorier

Regioner


Mälardalsrådet är en samverkansorganisation för kommuner och landsting i Stockholm-Mälarregionen med syfte att stärka regionens internationella konkurrenskraft. Vi initierar, leder och strävar efter resultat genom att vara en mötesplats för politik, akademi och näringsliv.

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10

Relaterade event