Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Pressinbjudan till benchmarkingresa för biogas: SLU och JTI i Uppsala forskar på hållbar framställning av biogas

Ur ett globalt perspektiv ligger Stockholm-Mälarregionen i framkant när det gäller produktion, distribution och användning av biogas. Men för att klara klimatutmaningarna måste vi öka takten ännu mer. Som ett led i detta arrangerar nu Mälardalsrådets miljöutskott och Biogas Öst en benchmarkingresa för lokala kommun- och landstingspolitiker och -tjänstemän runt om i Sörmlands, Örebro, Västmanlands, Uppsala och Stockholms län. Uppmaningen är att samverka för att öka produktionen av biogas för att främja ett hållbart samhälle med lägre miljöpåverkan. På köpet skulle omkring 3 500 nya arbetstillfällen kunna skapas i regionen.

Benchmarkingresan startade i går torsdag med besök på Statoil i Järna, Eskilstuna Energi och Miljö och de biogasproducerande gårdarna Valla i Katrineholm och Frötorp i Närkes Kil utanför Örebro.

I dag fredag blir sista stoppet, efter Västerås och Sala, i Uppsala på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Institutet för jordbruks- och miljöteknik (JTI). SLU forskar bland annat på hållbar framställning av biodrivmedel, såsom etanol och biogas, och har tillsammans med JTI ett av norra Europas modernaste laboratorium för biogasproduktion. JTI har också byggt en mobil biogasanläggning för pilotförsök som kan användas för att testa och utvärdera olika substrat och processer i större skala än i laboratoriet.

Välkommen till Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Institutet för jordbruks- och miljöteknik (JTI) i Uppsala, där ni kan träffa era lokala kommun- och landstingspolitiker och -tjänstemän. Ni är självklart välkomna att även besöka dagens tidigare stopp, i Västerås och Sala. För beräknade klockslag, se reseprogrammet nedan.

Fredag 28 september:

08.10                  Gryta avfallsanläggning, Västerås
09.30                  Subarus biogasbilar, Säters brunn, Sala
11.45                  Biogasforskning, SLU och JTI, Uppsala

 

För mer information, kontakta:

Nanna Wikholm (S), ordförande i Mälardalsrådets miljöutskott
Telefon: 070-737 41 03, e-post: nanna.wikholm@politik.sll.se

Mattias Svensson, projektledare Biogas Öst:
Telefon: 070-100 96 20, e-post: mattias.svensson@energikontor.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Mälardalsrådet är en samverkansorganisation för 56 kommuner och fem landsting i Stockholm-Mälarregionen. Vi stärker regionens internationella konkurrens- och attraktionskraft genom att driva processer inom infrastruktur och transporter, kunskaps- och kompetensförsörjning och internationell benchmarking. Mälardalsrådet är en dynamisk mötesplats för politik, näringsliv och akademi i Stockholm-Mälarregionen.

 

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10