Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ny rapport från Mälardalsrådet: Stockholm-Mälarregionens lärosäten väljs bort av studenter från andra länder

Antalet utomeuropeiska studenter som vill studera i Sverige och Stockholm-Mälarregionen har sjunkit dramatiskt sedan regeringen under förra året införde studieavgifter för studenter från länder utanför EU och EES. Det visar en ny rapport från Mälardalsrådet.

- Situationen är mycket allvarlig. Vi lever i en öppen och globaliserad ekonomi där Sverige som litet land är beroende av att kunna attrahera kunskap men också av att knyta internationella kontaktnät, säger Helene Hellmark Knutsson, ordförande i Mälardalsrådet.

Huvudstadsregionens beroende av omvärlden blir allt mer påtagligt i den globaliserade ekonomins tidevarv. Behovet av goda internationella kontakter ökar inom såväl akademin som näringslivet. Stockholm-Mälarregio­nen står inför utmaningen att profilera sig i den hårdnande kampen om studenter, forskare och arbetskraft. I det ljuset ter sig den snabba minskningen av internationella studenter vid våra lärosäten mycket oroande.

Mälardalsrådet har i sin rapport, som genomförts inom ramen för Stjärnbildningsprojektet, låtit 64 nyckelpersoner från 14 av Stockholm-Mälarregionens lärosäten besvara en enkät om hur inflödet av internationella studenter har förändrats efter studieavgifternas införande. Åtta av tio respondenter vid lärosätena uppger att de har färre registrerade utomeuropeiska studenter nu jämfört med innan avgifterna infördes. För att ändra situationen krävs dock ett helhetsgrepp från samhället i stort, vilket inte är helt okomplicerat. Över hälften av de tillfrågade studierektorerna och programansvariga upplever till exempel ett svalt intresse från näringslivet i frågan om internationalisering av högskolan.

Helene Hellmark Knutsson, Mälardalsrådets ordförande, efterlyser en tydlig gemensam strategi för att lyckas förändra situationen och locka hit fler utomeuropeiska studenter:

- I dagsläget saknar vi en strategi, en tydlig plan som kan ge oss vägledning för hur problemet ska lösas. Vi i regionen är beredda att gå före med en regional samling för en strategi i väntan på en nationell. Detta är avgörande för vår regions framtid och konkurrenskraft, säger hon.

 

För mer information, kontakta:
Helene Hellmark Knutsson, ordförande Mälardalsrådet
Telefon: 0708-26 88 70, e-post:  helene.hellmark-knutsson@politik.sll.se.

Malin Appelgren, pressekreterare Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting
Telefon: 070-737 41 64, e-post: malin.appelgren@politik.sll.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Mälardalsrådet är en samverkansorganisation för kommuner och landsting i Stockholm-Mälarregionen med syfte att stärka regionens internationella konkurrenskraft. Vi initierar, leder och strävar efter resultat genom att vara en mötesplats för politik, akademi och näringsliv.

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10