Gå direkt till innehåll
Hallsbergs rangerbangård. Foto: Kasper Dudzik, Trafikverket.
Hallsbergs rangerbangård. Foto: Kasper Dudzik, Trafikverket.

Pressmeddelande -

Nio regioner: ”Järnvägstekniska övningsanläggningar behövs i Stockholm-Mälarregionen”

Järnvägen behöver fler utbildade bantekniker, eltekniker och signaltekniker. Kompetensbristen märks i Stockholm-Mälarregionen, som står för en stor andel av Sveriges järnvägstransporter. För att fler ska kunna utbilda sig krävs ändamålsenliga järnvägstekniska övningsanläggningar, men det saknas i Stockholm-Mälarregionen där både jobb och sökande finns. Nu slår de nio regionerna i Mälardalsrådet larm och lämnar en kartläggning till Trafikverket som visar att det finns 20 befintliga, potentiella eller framtida anläggningar i Stockholm-Mälarregionen.

Järnvägen står inför en omfattande kompetensbrist, där järnvägstekniska yrken är en viktig kategori. Fler utbildade bantekniker, eltekniker och signaltekniker (B-E-S) behövs i hela landet, inte minst i Stockholm-Mälarregionen med stor andel av Sveriges järnvägstransporter. En viktig pusselbit är tillgången till järnvägstekniska övningsanläggningar för de studerande i närområdet. Dagens utbildningar genomförs i huvudsak vid Trafikverksskolan i Ängelholm, som främst rekryterar från södra Sverige.

Mälardalsrådet, som samlar nio regioner, har gjort en kartläggning av vilka möjligheter infrastrukturen i Stockholm-Mälarregionen kan erbjuda och därmed bidra till fler utbildningsmöjligheter. Kartläggningen visar att det finns 20 befintliga, potentiella eller framtida anläggningar i Stockholm-Mälarregionen. Nu överlämnar Mälardalsrådet kartläggningen till Trafikverket med förväntan att fler järnvägstekniska övningsanläggningar på sikt etableras i Stockholm-Mälarregionen.

- I Stockholm-Mälarregionen sker stora delar av Sveriges järnvägstransporter. Det handlar om både en omfattande arbetspendling och stora godsflöden, som har effekter på transporterna i hela landet. Underhåll av befintlig järnväg, exempelvis vid godsnoden Hallsberg, och omfattande satsningar som Fyrspåret Uppsala-Stockholm och Ostlänken kräver tillgång till specialiserad kompetens i närområdet. För att fler ska kunna utbilda sig till järnvägstekniker behövs närhet till övningsanläggningar. Med vår kartläggning vill vi bidra till Trafikverkets arbete och ser fram emot dialogen i denna viktiga fråga, säger Irén Lejegren (S), ordförande för Mälardalsrådets styrgrupp inom kompetensförsörjning.

Mälardalsrådets kartläggning kring järnvägstekniska övningsanläggningar visar bland annat att:

  • Uppskattningsvis hälften av det nationella kompetensbehovet inom ban-, el- och signaltekniker (B-E-S) finns i Stockholm-Mälarregionen.
  • Stockholm-Mälarregionen saknar ändamålsenliga järnvägstekniska övningsanläggningar.
  • Det finns flera möjliga platser för etablering av järnvägstekniska övningsanläggningar i Stockholm-Mälarregionen.
  • Järnvägstekniska övningsanläggningar bör ligga nära marknaden där såväl sökande som jobben finns. Tillgänglighet är en nyckelfaktor.
  • Låga ekonomiska incitament är ett hinder för etablering av järnvägstekniska övningsanläggningar och järnvägsutbildningar. Ersättningssystemet baseras på det befintliga studentunderlaget och utbildningsanordnare har idag begränsade förutsättningar att investera i nya övningsanläggningar.

Underlaget har lämnats till Trafikverket och kan läsas i sin helhet på Mälardalsrådets hemsida.

Fakta om kartläggningen
Utifrån underlag från nio regioner har Mälardalsrådet kartlagt vilken infrastruktur som finns tillgänglig i Stockholm-Mälarregionen som kan användas i övningssyfte vid utbildning inom järnvägsyrkena ban-, el- och signaltekniker, förkortat (B-E-S). Konkret handlar det om tillgången till motsvarande infrastruktur som Trafikverket har i sina anläggningar, dvs spår, växlar, kontaktledningar, reläskåp, signalsystem etc. Materialet ger därmed en bild av vilka befintliga, potentiella, intermittenta, framtida och övriga anläggningar som finns i Stockholm-Mälarregionen. Kartläggningen svarar inte uttryckligen på vilka av platserna som är mest lämpliga för fortsatt arbete, men lämnar efter sig en kortare analys med kriterier som kan användas som vägledning i ett framtida arbete om etablering av övningsanläggningarna i Stockholm-Mälarregionen. På sikt ska etableringen av järnvägstekniska övningsanläggningar bidra till att fler utbildningar inom järnvägens bristyrken genomförs.

Nio regioner samarbetar för bättre kompetensförsörjning
Mälardalsrådets En Bättre Matchning är Stockholm-Mälarregionens storregionala samarbete i inom strategisk kompetensförsörjning. Samarbetet samlar de regionalt utvecklingsansvariga i de nio länen Stockholm, Uppsala, Västmanland, Örebro, Sörmland, Östergötland, Gävleborg, Dalarna och Värmland. Läs mer på www.enbattrematchning.se

Arbetet leds av en politisk styrgrupp med representanter från de nio länen:
Irén Lejegren (S), Region Örebro län, ordförande
Therez Almerfors (M), Uppsala kommun samt Mälardalsrådets styrelse, vice ordförande
Jenny Landernäs (M), Region Västmanland, vice ordförande
Aida Hadzialic (S), Region Stockholm
Pehr Granfalk (M), Region Stockholm
Unn Harsem (C), Region Uppsala
Hans Wennberg (MP), Region Uppsala
Karolina Myllergård (S), Region Västmanland
Charlotta Englund (C), Region Örebro län
Anna Ragén (M), Region Örebro län
Christoffer Öqvist (M), Region Sörmland
Jacob Sandgren (S), Region Sörmland
Per Larsson (KD), Region Östergötland
Eva Andersson (S), Region Östergötland
Jan Bohman (S), Region Dalarna
Ulrik Bergman (M), Region Dalarna
Mikael Forsberg (SD), Region Gävleborg
Marie-Louise Dangardt (S), Region Gävleborg
Tobias Eriksson (S), Region Värmland
Peter Johansson (L), Region Värmland

Mälardalsrådet
Mälardalsrådet är samverkansorganisationen för kommunerna och regionerna i Stockholm-Mälarregionen. Mälardalsrådet driver medlemmarnas frågor för konkreta resultat inom infrastruktur, kompetensförsörjning och internationella jämförelser. Läs mer på www.malardalsradet.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Mälardalsrådet är samverkansorganisationen för kommunerna och regionerna i Stockholm-Mälarregionen. Mälardalsrådet driver medlemmarnas frågor för konkreta resultat inom infrastruktur, kompetensförsörjning, innovation, maritim samverkan och internationella jämförelser.

Kontakter

Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10