Gå direkt till innehåll
 Spännande utveckling inom Stockholm-Mälardalen under supervalåret

Nyhet -

Spännande utveckling inom Stockholm-Mälardalen under supervalåret

Inför supervalåret vill jag passa på att lyfta fram viktiga händelser för Stockholm-Mälarregionen och hur jag ser på vägen framåt. Men först och främst vill jag önska er alla god fortsättning på det nya året och jag hoppas innerligt att ni haft en riktigt god jul och fått tillfälle till både vila och umgänge med nära och kära under helgerna innan vi nu drar igång igen!

En av de första spännande rapporterna som kommer levereras under året handlar om hur pendlingsmönstrena ser ut i Stockholm-Mälardalen. Det blir en nulägesanalys där trenderna under de senaste åren även kommer kunna analyseras och den väntar bli klar under februari. Detta är givetvis en mycket viktig fråga för Regionen. Speciellt då regionaltågsresandet nästan fördubblats sedan 1997 – en utveckling som i grunden är mycket positiv. För enskilda medborgare har pendlingen skapat möjligheter att gå på en gymnasie- eller högskoleutbildning som inte finns på den egna orten eller att kunna ta ett jobb i en annan stad utan att behöva rycka upp barnen ur skolan och kompiskretsen.

En bättre sits löper på väl och under hösten 2013 drogs som bekant ett nytt temaarbete igång med sikte på kommande transportplaner med utblick mot 2050. De fyra temaområdena som innefattar regional kollektivtrafik, godsfrågor, transporttillgänglighet och regional utveckling har en god utveckling. Målet, att ta fram en ny regional systemanalys 2016, är ett prioriterat område för att skapa än bättre förutsättningar för regionutveckling. Under mars kommer det också hållas en storregional konferens kring vad de fyra temagrupperna kommit fram till under det första halvåret och hur går arbetet vidare under valåret 2014.

Det är även roligt att Stjärnbildningsprocessen nu har tagit fart i och med anställandet av ny processledare. I februari hålls exempelvis ett stormöte om Stockholm-Mälardalen som kunskapsregion. Programmet innehåller intressanta föreläsningar om hur politik, näringsliv och akademi kan samverka för att klara Stockholm-Mälarregionens kunskaps- och kompetensförsörjningsbehov. Dessutom workshops om minskade gymnasieavhopp, arbetslivsanknytning/kompetensförsörjning samt innovationsdriven tillväxt med konkreta exempel på hur de utmaningar som finns kan mötas. Det är av största vikt att vi i Stockholm-Mälardalen tar vårt ansvar i dessa frågor så vi tillsammans kan hitta svaren på hur vi kan få bästa möjliga utveckling i vår region för framtiden.

Närmast ser jag fram emot benchmarkingresan till London som går av stapeln den 29-31 januari. Då London är en världsstad och en av världens mest attraktiva städer är det intressant och viktigt för Stockholm-Mälardalen att lära av och se hur man i London har använt ett stort evenemang som OS till att skapa utrymme för satsningar på stadens utveckling på många områden, såsom infrastruktur i eftersatta områden, hur de drar till sig utländska investeringar och attraherar utländska studenter. Väl på plats kommer vi bland annat besöka Ken Livingstone (får se om det finns något släktskap till den äldre namnen) som var Londons borgmästare 2000-2008, men även flera andra intressanta och kompetenta personer.

Jag önskar er alla en trevlig start på året och ser förutom allt arbete inom och med Mälardalsrådet fram emot inte bara ett utan två val där vi alla har ett ansvar för att få så många invånare som möjligt inom Stockholm-Mälardalen att engagera sig och fullgöra sitt demokratiska uppdrag genom att gå till vallokalerna.

Följ mig också gärna på min blogg där jag skriver om aktuella händelser och utvecklingen inom kollektivtrafiken på: www.moderaterna.net/christer

Vi ses där ute!

Christer G Wennerholm (M)

Trafiklandstingsråd och ordförande Mälardalsrådet


Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10