Gå direkt till innehåll
Skola, utbildning och kompetensförsörjning - vår gemensamma utmaning i Stockholm-Mälarregionen

Nyhet -

Skola, utbildning och kompetensförsörjning - vår gemensamma utmaning i Stockholm-Mälarregionen

Skola, utbildning och kompetensförsörjning - vår gemensamma utmaning i Stockholm-Mälarregionen - För att hela Stockholm-Mälardalen ska kunna behålla och stärka sin internationella konkurrenskraft måste vi lyfta kvaliteten i skolan, få fler högskoleutbildade och satsa mer på forskning för fler innovationer. Åsa Kullgren (S), skriver om vikten av att Mälardalsrådet lyfter kunskap och utbildning i sitt arbete.

I skrivandets stund är det söndag. I morgon ska jag åka med på Regionförbundet Sörmlands årliga konferens för ledande politiker och tjänstemän i länet. Destinationen är Helsingfors, temat för besöket är skola och utbildning. En benchmarkingresa som väl följer ett av de arbetsredskap vi har i Mälardalsrådet. 

Jag ser mycket fram emot den här resan. En del har detta att göra med att vi i landstingen lider stort av kompetensbrist på sjukvårdsområdet och ser ett stort behov av ett rejält utbildningslyft på detta område. En annan del, mer personlig, är att utbildningspolitik ligger mig varm om hjärtat då jag varit ordförande för Socialdemokratiska studentförbundet och har min grundtjänst hos Universitetskanslersämbetet. För mig är en bra skola för alla och möjlighet till vidareutbildning det viktigaste redskapet samhället har för att utjämna orättvisa skillnader mellan grupper.  

Och det är nog få som säger emot påståendet att skola, utbildning och kompetensförsörjning är en av de stora utmaningar som vi har i Sverige och gemensamt i Stockholm-Mälardalen. Var femte jobbrekryteringsförsök misslyckas i dagens Sverige. Det känner vi av i vården. Och Mälardalsrådet hukar inte för frågan. Inom ramen för Stjärnbildning pågår ett arbete för att utveckla Stockholm-Mälarregionen som kunskapsregion. 

Förutsättningarna i vår storregion är goda. I Stockholm-Mälarregionen finns det 25 universitet och högskolor. Regionen har också en hög andel högutbildade, 42 procent, att jämföras med snittet i Sverige som ligger på 36 procent. Men som alltid ser det olika ut. I mitt Sörmland har vi en svag tradition vad gäller utbildning. En fjärdedel av Sörmlands niondeklassare klarar inte målen i alla ämnen. Ungefär en femtedel av Sörmlands gymnasieelever slutför inte sin utbildning och övergången till högskolan är lägre i Sörmland än i omkringliggande län.  

Därför är det viktigt för Sörmland att Mälardalsrådet har just ett fokusområde som handlar om kunskap och utbildning. Och för att hela Stockholm-Mälardalen ska kunna behålla och stärka sin internationella konkurrenskraft måste vi lyfta kvaliteten i skolan, få fler högskoleutbildade och satsa mer på forskning för fler innovationer. 

Det finska skolsystemet ligger år efter år i topp i PISA-undersökningarna. Förklaringen till det ska vi söka under vår studieresa till Finland. De lärdomar vi drar kommer vi få nytta av i Sörmland och förhoppningsvis kan det bidra något i arbetet med Stjärnbildning i Mälardalsrådet.  

åsa kullgren 200 px

Åsa Kullgren (S)

Landstingsstyrelsens ordförande i Sörmland samt ledamot i Mälardalsrådets presidium.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10