Gå direkt till innehåll

Blogginlägg -

ECOMM – Huben för mobilitet i Europa

Tillsammans med regionala infrastruktur- och trafikplanerare från Örebro och Uppsala medverkande Mälardalsrådet på European Conference On Mobility Management, ECOMM, som arrangerades i Utrecht den 20-22 maj.

ECOMM samlar praktiker och experter i mobilitet från hela Europa. Under konferensen får vi möjlighet att se närmare på staden som står värd för konferensen – nämligen Utrecht! Amsterdam & Utrecht är mål för Mälardalsrådets nästa benchmarkingresa 2016. Exkursioner och sessioner kommer under dagarna visa på exempel från staden på mobilitet. I Utrecht arbetar man aktivt med projekt kring hållbart resande och har en lång historia av att arbeta med mobilitet. Staden är en trafiknod med Nederländernas största centralstation, med välutbyggd infrastruktur och hög inpendling från omkringliggande orter i den egna regionen.

Ett av många initiativ som belystes under konferensen var det nationella Nederländska projektet Beter Benutten http://www.beterbenutten.nl/en. Den Nederländska regeringen leder och delfinansierar initiativet med regioner och näringslivet, som syftar till att genom samarbete förbättra tillgängligheten och användningen av vägar, med fokus på att minska trängseln på bilvägarna. Bland annat fanns flera projekt som genom olika åtgärder, främst olika belöningssystem, fokuserade på att få färre att ta bilen i rusningstid.

En annan fråga som lyftes var initiativ från företag som arbetade aktivt med att få fler anställda att cykla, och samåkningsprojekt (peer to peer car sharing), framförallt den ökade efterfrågan på den privata marknaden och hur det skulle kunna förändra användningen av bilen.

Utrecht som är en stad i centrala Nederländerna och landets största trafikhub passade på att visa upp pågående mobilitetsprojekt. Vi fick bland annat besöka Nederländernas näst största vägbro som är under renovering – Galecopperbridge som förbinder öst med väst och under vilken en av landets mest trafikerade kanaler leder gods. Där utmaningen ligger i att renovera bron, bland annat lyfta den 1 meter, stänga av delar av körbanan och samtidigt ha den i bruk men få färre att använda bron för att undvika trängsel och köbildning. De inledde ett belöningsprogram till de regelbundna trafikanter som man identifierade genom trafikkameror, och kontaktade och erbjöd ersättning, för att de skulle undvika att köra på bron och omkringliggande område under rusningstid. Projektet har hittills varit framgångsrikt – trafiken över bron har minskat i rusningstid. Liknande projekt menar man har haft en hållbar effekt på minskning av trafik i rusningstid.

Syftet med att vi koordinerade vår medverkan var för att ha möjlighet att ta hem lärdomar och sprida kunskaper i vår region. Tillsammans samlade vi erfarenheter från ECOMM och Utrecht som kan bidra till att öka kunskapen om mobilitet i vår storregion och bidra med internationella perspektiv och exempel om mobilitet till det storregionala samarbetet. Uppföljning av konferensen kommer att ske i samarbete med de regionalaktörerna och erfarenheter och kunskaper tas tillvara på.

I februari 2016 kommer en delegation av ledande politiker och representanter från utbildningssektorn och näringslivet från Stockholm-Mälarregionen göra en benchmarkingresa till Amsterdam och Utrecht. Erfarenheterna från ECOMM konferensen kommer även återanvändas i planeringen och genomförandet av den resan.

Håll dig informerad på www.malardalsradet.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10