Gå direkt till innehåll
Birgitta Andersson (C): Den regionala infrastrukturen behöver vara klimatsmart

Blogginlägg -

Birgitta Andersson (C): Den regionala infrastrukturen behöver vara klimatsmart

I veckan har världens länder samlats i Paris för att delta i klimatmötet COP21 för att enas om ett avtal som bromsar jordens uppvärmning till max två grader. För att nå dit krävs en global överenskommelse, men själva arbetet för att nå målen sker framför allt på nationell och lokal nivå.

För Stockholm och Mälarregionens del innebär det till stor del att sänka utsläppen från transporter. I mitt hemlän, Västmanland, står personbilarna för hela 18-procent av länets utsläpp. Det är här vi måste lägga vårt fokus.

Regionalt är det därför viktigt att säkerställa en välfungerande infrastruktur både för att kunna tanka biodrivmedel eller för att ladda en elbil om vi menar allvar med att minska utsläppen från transporterna och minska vårt fossilberoende.

Förutsättningarna ser väldigt olika ut i vår region. Långt ifrån alla har en tunnelbanestation runt hörnet eller kan klara alla transporter i vardagen med kollektivtrafik. För många är det en nödvändighet att resa med bil om man ska kunna ta sig till och från sitt arbete, hinna hämta på dagis eller skjutsa till fritidsaktiviteter. Klara av det dagliga livspusslet!

Arbetet med den långsiktiga processen ”En Bättre Sits” är en viktig pusselbit för att nå målet med att göra gemensamma prioriteringar inom infrastruktur- och transportfrågor. Det är viktigt att inget transportslag glöms bort i processen. Alla transporter, t ex från barnet i barnvagnen till resenären i bilen, rullstolen eller båten och godset på lastbilen, måste få sin del i planeringsprocessen.

Om Stockholm ska vara motorn i Sverige måste vi alla hjälpas åt så att det fungerar att bo och leva i hela Stockholm-Mälarregionen. För att denna utveckling ska fortsätta så behöver vi ytterligare utveckla vår infrastruktur på ett kraftfullt och smart sätt. Både vägar och järnväg måste byggas ut på ett välplanerat sätt så att näringslivet både i staden och på landsbygden kan fortsätta att utvecklas.

Klimatmötet i Paris må vara starten för världens gemensamma klimatresa men i vår egen Stockholms-Mälarregion måste vi gemensamt och tillsammans arbeta för att nå de goda resultaten.

Birgitta Andersson (C)

Vice ordförande i Mälardalsrådet

Oppositionsråd i Landstinget Västmanland

Ämnen

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10