Gå direkt till innehåll
Beteendeförändring för en hållbar stad

Blogginlägg -

Beteendeförändring för en hållbar stad

Mälardalsrådet anordnade den 1 juli ett seminarium om hur man utvecklar hållbara urbana regioner. Seminariet arrangerade tillsammans med Nederländernas ambassad till Sverige.

Jos Hollestelle från &Morgen berättade om hur man i Utrecht och Amsterdam i Nederländerna framgångsrikt arbetat med mobilitetsprojekt, som på ett kostnadseffektivt sätt bidragit till städernas attraktivitet, förbättrat företagsklimat och tillgänglighet. Under finanskrisen 2012 påbörjandes det nationella projektet ”Beter Benutten”. Utgångspunkten var att använda sig av existerande infrastruktur i arbetet med smarta mobilitetslösningar för bättre trafikflöden och minskade utsläpp från trafik. Syftet var att stötta mobilitets projekt och minska trafiken på vägarna i samarbete med företag och myndigheter.

I Amsterdam ansåg man att trängseln i trafiken och den överbelastade infrastrukturen var det största hotet mot stadens fortsatta tillväxt. Detta, menade Jos, var den utlösande faktorn för att få förtagens engagemang, dvs. målet att förbättra det lokala företagsklimatet. I mobilitetsprojekten i Amsterdam och Utrecht fungerade Jos företag som en neutral part i samarbetet mellan lokala, regionala myndigheter, företag och staten. Företagen som medverkade i projektet bildade nätverk i vilka de delade erfarenheter och kunskaper om mobilitets insatser som, cykel främjande, flexibla arbetstider, och att arbeta hemifrån. Nätverket var enligt Jos den mest framgångsrika delen av projektet. Konsekvenserna var bland annat minskade CO2 utsläpp, färre bilfärder, minder bilar i rusningstid.

En lärdom som Jos delade med sig av var: ”It takes time, you have to give it time.”

IMG_1188_450

I efterföljande diskussion om hur man kan lära av arbetet i Amsterdam och Utrecht medverkande Jesper Johansson från Tyréns, mobilitets expert, Torbjörn Rosdahl (M) finanslandstingsråd i Stockholm och Marlene Burwick (S) kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Jesper menade att det är viktigt att i mobilitetsprojekt ha offentlig finansiering och ledarskap, samt att man kopplar det mot nationella mål. Torbjörn Rosdahl lyfte Kista, som ett regionalt exempel där man samarbetat kring mobilitetslösningar. Det poängterades att långsiktigheten i projekten varit ett problem. Marlene Burwick menade att mobilitets insatser tar mindre resurser vilket är bra, och att man i Stockholm-Mälarregionen inte riktigt pratar om att använda den existerade infrastrukturen på ett bättre sätt, än. Jesper tyckte även att man måste bli bättre på att jobba med peaktider – rusningstid och efterfrågan/utbud samtidigt.

Avslutningsvis rekommenderade Jesper att Mälardalsrådet under sin kommande Benchmarkingresa till Utrecht ser närmare på deras ambitiösa mobilitetsarbete. Vilket vi självklart kommer att ta med oss, för att lära av andra och utveckla Stockholm-Mälarregionen!

Missade du seminariet, se det här:

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10

Relaterat innehåll