Gå direkt till innehåll
#ungapålandsbygden blir Årets Mälardarling!

Pressmeddelande -

#ungapålandsbygden blir Årets Mälardarling!

Ska du inte flytta härifrån och göra någonting av ditt liv? #Ungapålandsbygden är ett initiativ som vill utmana storstadsnormen, uppmana till vuxenvärldens attitydförändring och öka förutsättningarna för ungas organisering på landsbygden. Initiativet premieras idag genom utmärkelsen Årets Mälardarling, som delas ut av Mälardalsrådet.

Årets Mälardarling är ett pris som delas ut till en person eller organisation som genom sitt arbete på något sätt bidragit till att utveckla Stockholm-Mälarregionen. I år har vi dessutom haft temat urbanisering, vilket inneburit att vinnaren ska vara en person eller organisation vars insatser bidragit till vår ökade förståelse för gemensamma utmaningar vad gäller exempelvis befolkningstillväxt och/eller avfolkning, eller goda exempel på hur vi utvecklar vår region med infrastruktur eller smart och hållbar stadsplanering.

Hur får vi hela regionen att leva och utvecklas?

Juryn för Årets Mälardarling har bestått av Torbjörn Rosdahl (M), ordförande i Mälardalsrådet, Maria Nimvik Stern, tf generalsekreterare Mälardalsrådet, samt Bo Wictorin, Analyssamverkan Mälardalen.

#ungapålandsbygden är ett samarbetsinitiativ som bildades 2014 mellan Hela Sverige Ska Leva, Vi Unga, Nätverket U-LAND och 4H. Genom sitt arbete vill de utmana storstadsnormen, uppmana till vuxenvärldens attitydförändring och öka förutsättningarna för ungas organisering på landsbygden.

Juryns motivering:

” #ungapålandsbygden tillför ett viktigt perspektiv till diskussionen om urbaniseringens utmaningar och möjligheter. De uppmärksammar utmaningarna, men lyfter även möjligheterna som finns på landsbygden för unga människor att förverkliga sig själva. #ungapålandsbygden har genom att skapa nätverk och ge stöd till unga som vill utveckla sina orter, bidragit till ungas organisering på landsbygden. De visar att unga vill att beslutsfattare satsar på att utveckla landsbygder såväl som städer. Deras arbete bidrar till utvecklingen i hela Stockholm-Mälarregionen”

Prisutdelning sker i samband med Mälardalsrådets storregionala mingel 17:30-20:30 på Strandgatan 19.

Priset mottas av Josefin Heed, landsbygdsaktivist och projektledare på #ungapålandsbygden tillsammans med Isabelle Axelsson från Örbyhus, Uppsala län, en av flera unga som deltar på Almedalen för att påverka diskussionen om landsbygden.

- #ungapålandsbygden är glada att ta emot utmärkelsen som Årets Mälardarling för vårt arbete med att utmana storstadsnormen, förändra attityder till unga som väljer att bo på landsbygden samt förbättra förutsättningarna för ungas organisering, säger Josefin Heed, och fortsätter:

- Det är en fantastisk boost att få denna utmärkelse nu när vi kör igång vårt projekt #ungapålandsbygdens organsiering mot storstadsnormen där vi ska åka på en turné till unga landsbygdsbor i hela landet som satsar på sina orter och utvecklar dem.

FAKTA: Årets Mälardarling

  • Delas ut till en person eller organisation som på ett eller annat sätt bidragit till att utveckla Stockholm-Mälarregionen.
  • Priset utses av en jury tillsatt av Mälardalsrådet
  • Juryn består av Mälardalsrådets ordförande, Mälardalsrådets generalsekreterare, samt experter inom årets tema.
  • http://www.malardalsradet.se/arets-malardarling.aspx

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Mälardalsrådet är en samverkansorganisation för 57 kommuner och fem landsting i Stockholm-Mälarregionen. Vi stärker regionens internationella konkurrens- och attraktionskraft genom att driva processer inom infrastruktur och transporter, kunskaps- och kompetensförsörjning och internationell benchmarking. Mälardalsrådet är en dynamisk mötesplats för politik, näringsliv och akademi i Stockholm-Mälarregionen.

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10

Relaterat innehåll