Gå direkt till innehåll
Mälartåg vid Stockholms Centralstation. Foto: Matthias Pfeil.
Mälartåg vid Stockholms Centralstation. Foto: Matthias Pfeil.

Pressmeddelande -

Sju regioner redo för ny transportplan

Regeringen har inlett arbetet med att uppdatera framtidens infrastruktur. I ett första steg har regeringen gett Trafikverket i uppdrag att ta fram ett så kallat inriktningsunderlag för planeringen av transportinfrastrukturen fram till 2037. De sju regionerna i Mälardalsrådets infrastruktursamarbete står redo och har redan börjat kartläggningen av Stockholm-Mälarregionens infrastrukturbehov genom Systemanalys 2024. 70 politiker från kommuner och regioner deltar i arbetet.

– I Stockholm-Mälarregionen bor det över 4 miljoner människor. Tillsammans bidrar vi till hälften av Sveriges bruttonationalprodukt. Mälardalsrådet är en av de viktigaste aktörerna för att bygga samman och samla regionen över parti- och länsgränserna. Vi kommer nu samordnat att tydliggöra vår syn på viktiga prioriteringar när regeringen planerar för framtidens infrastruktur, säger Jens Sjöström (S), investeringsregionråd Region Stockholm och ordförande Mälardalsrådet.

Vart fjärde år uppdateras planen för landets transportinfrastruktur. Den 16 juni inledde regeringen med infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) arbetet genom att ge Trafikverket i uppdrag att ta fram ett underlag för planeringen. Trafikverket ska lämna inriktningsunderlaget i januari, men redan nu finns en stark samsyn mellan regionerna i Mälardalsrådets infrastruktursamarbete om Stockholm-Mälarregionens prioriteringar. I samarbetet ingår Stockholm, Uppsala, Västmanland, Örebro, Sörmland, Östergötland och Gotland.

– Det är en styrka att vi långsiktigt och över mandatperioderna samlar så många ledande företrädare bakom gemensamma prioriteringar. Vi har gjort det här förut och nu gör vi det igen. Att vi kan enas samt peka på våra prioriterade infrastrukturbehov är en positiv kraft i arbetet för en bättre Stockholm-Mälarregion. Därtill visar vi att vi matchar upp de statliga insatserna med egen handling för bland annat utvecklad kollektivtrafik, säger Kristoffer Tamsons (M), regionråd Region Stockholm och ordförande för Mälardalsrådets infrastruktursamarbete En Bättre Sits.

Sedan våren pågår arbetet med att uppdatera utvecklingsstrategin, Systemanalys 2024, för Stockholm-Mälarregionens transportsystem. 70 politiker från kommuner och regioner deltar i arbetet.

– Tillsammans fortsätter vi att utveckla transporterna, bostadsbyggandet och klimatarbetet så att människor kan bo, leva och verka i Mälardalen. Vi vill att staten svarar upp i planeringen av framtidens transportsystem utifrån de tydligt identifierade behov som finns – till nytta både för de arbetspendlande invånarna i Stockholm-Mälarregionen, godsflödena och för hela landets utveckling, säger Monica Johansson (S), regionråd Region Sörmland och vice ordförande En Bättre Sits.

En Bättre Sits
Genom Mälardalsrådets transportpolitiska samarbete En Bättre Sits har regionerna i Stockholm-Mälarregionen en tydlig plan för vilka infrastrukturinvesteringar som behöver prioriteras. I samarbetet ingår Region Stockholm, Region Uppsala, Region Västmanland, Region Örebro län, Region Sörmland, Region Östergötland och Region Gotland. Läs mer på www.enbattresits.se

Mälardalsrådet
Mälardalsrådet är samverkansorganisationen för kommunerna och regionerna i Stockholm-Mälarregionen. Mälardalsrådet driver medlemmarnas frågor för konkreta resultat inom infrastruktur, kompetensförsörjning och internationella jämförelser. Läs mer på www.malardalsradet.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Mälardalsrådet är samverkansorganisationen för kommunerna och regionerna i Stockholm-Mälarregionen. Mälardalsrådet driver medlemmarnas frågor för konkreta resultat inom infrastruktur, kompetensförsörjning, innovation, maritim samverkan och internationella jämförelser.

Kontakter

Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10