Gå direkt till innehåll
Pressinbjudan: Välkommen till konferens om innovation i offentlig sektor
Pressinbjudan: Välkommen till konferens om innovation i offentlig sektor

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Välkommen till konferens om innovation i offentlig sektor

Den 13 oktober välkomnar Mälardalsrådet till konferens om innovation i offentlig sektor för att prata om varför det behövs ökad och stärkt innovationsförmåga för att möta samhällsutmaningar. Konferensen lyfter lärdomar om innovation i offentlig verksamhet, presenterar Mälardalsrådets nya rapport Innovation i allmänhetens tjänst samt diskuterar fortsatta vägar framåt.

Stockholm-Mälarregionen är en region med hög innovationsförmåga – 4 av 10 svenskar med högskoleutbildning bor här och 10 science parks är etablerade i regionen. Men hur utvecklar vi morgondagens behov av nya lösningar som omsätter idéer till verklig förändring för människor, organisationer och samhällen? Representanter från politik, näringsliv och akademi medverkar under konferensen för att diskutera ledarskap, behovsdriven innovation och samverkan. Civilminister Ardalan Shekarabi inledningstalar om regeringens strategi för att utveckla och stärka den svenska förvaltningens innovationsklimat.

Dagens inleds med en presentation av Mälardalsrådets nya rapport Innovation i allmänhetens tjänst som lyfter lärdomar från åtta exempel på innovation i offentlig verksamhet. Rapporten berättar om erfarenheter och fortsatta vägar för stärkt innovationsförmåga i fem län – Stockholm, Uppsala, Västmanland, Örebro och Sörmland.

I ett panelsamtal diskuteras hur vi kan samverka bättre nationellt, regionalt och lokalt för att främja innovationsförmågan i offentlig sektor. Panelen består av civilminister Ardalan Shekarabi, Irén Lejegren (S), regionråd Region Örebro län, Daniel Forslund (L), innovationslandstingsråd Stockholms läns landsting, Soley Aksöz Lithborn (M), ordf barn- och ungdomsnämnden Sollentuna kommun och Catharina Fredriksson (S), kommunstyrelsens ordförande Oxelösunds kommun.

Göran Marklund, ställföreträdande generaldirektör presenterar hur Vinnova arbetar med att främja innovation i offentlig sektor och Annette Alkebo t.f innovationschef berättar om hur Stockholms läns landsting arbetar med systematisk innovationsledning.

Konferensen bjuder även på lärdomar och framgångsfaktorer i form av en utställning med möjlighet att träffa människorna bakom rapportens exempel på innovation i offentlig sektor. Utställarna består av Oxelösunds kommun; ”att sätta sig in i brukarens perspektiv”, Region Örebro län, Region Västmanland, Örebro universitet, ALMI Mälardalen och Innovationssluss 2.0; ”samverkan över länsgränsen”, Sollentuna kommun; ”medarbetardriven innovation genom digitalisering”, Stockholms läns landsting och SLL Innovation; ”strukturerad innovationsledning”, Södertälje kommun och MatLust; ”systemtänk kring mat för ökad hållbarhet", Västerås stad och MISTEL; ”kommunikation och samverkan ger styrka” och Örebro kommun och Ängens innovationslägenhet; ”mötesplats föder kreativitet”.

Dagen avslutas med ett samtal där Erika Ullberg (S) ordförande Mälardalsrådet, Johan Schnürer rektor Örebro Universitet, Annelie Hagberg välfärdspolitisk strateg Vision och Maria Winkvist produktchef Kontigo Care diskuterar vad vi tar med oss och hur vi jobbar vidare tillsammans.

– Syftet med konferensen är att lyfta innovationsrapporten och exempel på innovation inom offentlig sektor som våra medlemmar arbetar med. I regionen har vi innovationer i världsklass, men hur tar vi tillvara dessa framåt? Genom rapporten har vi fått nya insikter som vi vill dela med oss av till våra medlemmar och nätverk, säger Andreas Pernblad, ansvarig processledare för konferensen.

Innovation i offentlig sektor hålls på Scandic Continental Hotel i Stockholm den 13 oktober. 

Journalister är välkomna att närvara på konferensen, anmälan görs till Teresa Sida Norgren, teresa.sida@malardalsradet.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Mälardalsrådet är en samverkansorganisation för kommuner, landsting och regioner i Stockholm-Mälarregionen. Vi stärker regionens internationella konkurrens- och attraktionskraft genom att driva processer inom infrastruktur och transporter, kunskaps- och kompetensförsörjning och internationella jämförelser och lärande. Mälardalsrådet är en dynamisk mötesplats för politik, näringsliv och akademi i Stockholm-Mälarregionen.

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10