Gå direkt till innehåll
Pressinbjudan: Inför nya kollektivtrafiklagen startar nu en omfattande undersökning om resvanorna i Stockholm-Mälarregionen.

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Inför nya kollektivtrafiklagen startar nu en omfattande undersökning om resvanorna i Stockholm-Mälarregionen.

Behovet av kunskap om människors vardagsresande och arbetspendling över länsgränserna i Mälardalen är stort. Vi vet för lite konstaterar företrädarna för kollektivtrafiken i regionen.

Nya och detaljerade kunskapsunderlag tas nu fram, som bland annat ska kasta ljus över vilka tågstationer människor reser från och till, hur ofta och varför. Undersökningen, som omfattar 40 tågstationer i hela Mälardalen, ska genomföras i form av mätningar av antalet på- och avstigande och pågår hela hösten. Detaljerade intervjuer görs med resenärer på plats för att få information om start- och målpunkter, syfte med resandet, frekvens, vilka byten som resenärerna gör samt vilken typ av biljetter man väljer och hur de resande upplever kvaliteten på resan. Resultatet redovisas i december.

- Det är självklart att människor i regionen ska kunna välja rörlighet. Därför är undersökningen viktig – vi behöver mer kunskap om resandet. Att satsa på kollektivtrafikens utveckling är avgörande för en fungerande arbetsmarknad och stöder också målen för en hållbar utveckling av storstadsregionen, säger Anna Lundgren, generalsekreterare på Mälardalsrådet.

Om den nya kollektivtrafiklagen
Den nya kollektivtrafiklagen som träder i kraft den 1:a januari 2012 innebär inrättandet av en ny kollektivtrafikmyndighet i varje län.  Myndigheten ska i samarbete med angränsande län ta fram regionala trafikförsörjningsprogram för utvecklingen av kollektivtrafiken. Det är framförallt samhällsnyttan i form av kortare restider, lägre kostnader och ökat resande etc. som står i fokus.
http://www.regeringen.se/sb/d/11936/a/143195

Enligt ett pressmeddelande från branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik sa infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) följande under en debatt i Almedalen om den kommande avregleringen av kollektivtrafiken:

- Resenärerna måste lätt och fritt kunna kombinera olika delar av utbudet på marknaden till just sin resa.
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/svensk_kollektivtrafik/pressrelease/view/kollektivtrafikbranschen-redo-foer-nya-utmaningar-658579

Lokal-, regional-, bransch- och riksmedia inbjuds att ta del av undersökningen på plats eller via presskontakterna neda, under arbetets gång.

Det är de sex länen Örebro, Västmanland, Södermanland, Stockholm, Uppsala och Östergötland som via landstingen och regionförbunden i samarbete med Trafikverket, Mälab och Mälardalsrådet står bakom undersökningen. Bland andra är Storstockholms Lokaltrafik (SL) och Länstrafiken Mälardalen representerade. 

För mer information i varje län, kontakta:

Anna Bruzaeus, SL
Telefon: 08-686 19 43, 070-786 19 43
Mårten Levin, Mälab
Telefon: 08-686 1463
Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen, 
Telefon: 019-602 39 18, 072-732 39 18
Stefan Dahlskog, Regionförbundet Östsam
Telefon: 013-25 56 07, 0730-65 56 07
Caroline Quistberg, Regionförbundet Uppsala län
Telefon: 018-18 21 29

Om Mälardalsrådet:
Mälardalsrådet är en samverkansorganisation för kommuner och landsting i Stockholm-Mälarregionen med syfte att stärka regionens internationella konkurrenskraft. 
www.malardalsradet.se

Kontakt Mälardalsrådet:
Maria Nimvik Stern, processledare
maria.nimvikstern@malardalsradet.se
Mobil: 0705 48 13 02

Pressfrågor:
Annica Englund, pressresurs
annica.englund@konversera.se
Mobil: 0760-360781

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Mälardalsrådet är en samverkansorganisation för kommuner och landsting i Stockholm-Mälarregionen med syfte att stärka regionens internationella konkurrenskraft. Vi initierar, leder och strävar efter resultat genom att vara en mötesplats för politik, akademi och näringsliv.

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10

Relaterat innehåll