Gå direkt till innehåll
Fordonsförare från Bilkåren hjälper Jordbruksverket och Länsstyrelsen att bygga staket för att begränsa spridningen av svinpest i Västmanland. Foto: Bilkåren.
Fordonsförare från Bilkåren hjälper Jordbruksverket och Länsstyrelsen att bygga staket för att begränsa spridningen av svinpest i Västmanland. Foto: Bilkåren.

Pressmeddelande -

De frivilliga beredskapsorganisationerna är Årets Mälardarling

Årets Mälardarling 2023 tilldelas de frivilliga krafterna i Stockholm-Mälarregionens beredskapsorganisationer för deras arbete att stödja samhället vid svåra tillbud eller kriser. Bland annat när det kommer till att upprätthålla transporterna, el- och vattenförsörjningen och annan samhällskritisk verksamhet. Årets Mälardarling är en utmärkelse från Mälardalsrådet till en person eller organisation som genom sitt engagemang bidrar till att utveckla Stockholm-Mälarregionen.

- I år vill vi uppmärksamma alla goda krafter som rycker ut och bidrar när hjälpen behövs som mest. Inom våra kommuner och regioner finns stor kompetens och beredskap för att hantera kriser, men frivilligorganisationerna gör ett ovärderligt arbete i att stötta upp vid allvarliga händelser. Årets Mälardarling är alla de personer som lägger sin lediga tid på att hjälpa andra och står redo att rycka ut om krisen kommer, säger Jens Sjöström (S), investeringsregionråd Region Stockholm och ordförande Mälardalsrådet.

Sverige har flera ideella och medlemsstyrda organisationer med viktiga uppdrag inom beredskapsområdet. Organisationerna utbildar, samlar frivilliga krafter och stöttar när myndigheter, regioner och kommuner ställs inför svåra prövningar. Under de senaste åren har Stockholm-Mälarregionen drabbats av flera allvarliga tillbud där organisationerna gjort viktiga insatser, exempelvis vid skogsbränder, översvämningar eller vinterstormar. Bland organisationerna finns Bilkåren, Sjöräddningssällskapet och Röda Korset.

- Det allvarliga säkerhetsläget i vår omvärld och den senaste tidens händelser i Sverige visar på betydelsen av frivilliga krafter som ställer upp när samhället utsätts för prövningar. Min organisation Bilkåren är en av dessa frivilliga organisationer. Vi rekryterar och utbildar fordonsförare till försvaret och har varit i samhällets tjänst i över 80 år. Priset Årets Mälardarling är en guldstjärna till alla de frivilliga krafter som bidrar till det gemensamma, säger Ida Texell, ordförande Bilkåren, som till vardags arbetar som kommundirektör i Upplands-Bro.

Årets Mälardarling
Årets Mälardarling är en utmärkelse från Mälardalsrådet till en person eller organisation som genom sitt engagemang, arbete, projekt eller spännande idé bidragit till att utveckla Stockholm-Mälarregionen. Priset delas ut av Mälardalsrådets ordförande. Bland de tidigare pristagarna finns Byggföretagen, rektorstrion på Mälardalens universitet, Jan Scherman och #Jagmed.

Mälardalsrådet
Mälardalsrådet är samverkansorganisationen för kommunerna och regionerna i Stockholm-Mälarregionen. Mälardalsrådet driver medlemmarnas frågor för konkreta resultat inom infrastruktur och kompetensförsörjning. Läs mer på www.malardalsradet.se


Ämnen

Kategorier

Regioner


Mälardalsrådet är samverkansorganisationen för kommunerna och regionerna i Stockholm-Mälarregionen. Mälardalsrådet driver medlemmarnas frågor för konkreta resultat inom infrastruktur, kompetensförsörjning och internationella jämförelser.

Kontakter

Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10