Gå direkt till innehåll
Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande i Region Örebro län och ordförande i gruppen Internationell tillgänglighet och konkurrenskraft. Foto: Aksel Örn Ekblom/Mälardalsrådet.
Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande i Region Örebro län och ordförande i gruppen Internationell tillgänglighet och konkurrenskraft. Foto: Aksel Örn Ekblom/Mälardalsrådet.

Pressmeddelande -

Andreas Svahn (S) leder arbete om Stockholm-Mälarregionens internationella tillgänglighet

70 kommun- och regionpolitiker i Mälardalsrådets infrastruktursamarbete har påbörjat vägvalsarbetet för framtidens transporter i Stockholm-Mälarregionen. Arbetet utgår från tre politiska styrgrupper med fokus på olika områden: Storregional kollektivtrafik, Godstransporter samt Internationell tillgänglighet och konkurrenskraft. I arbetsgruppen Internationell tillgänglighet och konkurrenskraft leds arbetet av Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande i Region Örebro län.

– Flera aktörer vittnar om att samarbetet i Mälardalsrådet är stort och viktigt för vårt land. Men utifrån ett internationellt perspektiv är vi ganska små och för att kunna fortsätta vara konkurrenskraftiga måste vi säkerställa att vi har en bra internationell tillgänglighet, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande i Region Örebro län och ordförande i gruppen Internationell tillgänglighet och konkurrenskraft.

Framtidens transporter
Mälardalsrådet påbörjar nu arbetet med en ny analys av Stockholm-Mälarregionens transportinfrastruktur. Arbetet leds av 70 politiker från de sju länen i Stockholm-Mälarregionen (Stockholm, Uppsala, Västmanland, Örebro, Sörmland, Östergötland och Gotland), som tillsammans för fram till staten vilka infrastruktursatsningar som regionen prioriterar och vilka som leder till störst nytta. Målet är att utveckla och vårda den länsöverskridande och politiskt genomarbetade utvecklingsstrategin (Systemanalysen) för Stockholm-Mälarregionens transportsystem. Samtliga av riksdagens partier är representerade i arbetet.

Tre temagrupper
Politiken arbetar i tre temagrupper med ett 20-tal representanter i varje grupp för att uppdatera systemanalysen. Följande politiker leder grupperna.
Storregional kollektivtrafik. Anton Fendert (MP), Region Stockholm, ordförande och Jenny Landernäs (M), Region Västmanland, vice ordförande.
Godstransporter. Jan Owe-Larsson (M), Region Östergötland, ordförande och Christoffer Öqvist (M), Region Sörmland, vice ordförande
Internationell tillgänglighet och konkurrenskraft. Andreas Svahn (S), Region Örebro län, ordförande och Cecilia Linder (M), Region Uppsala län, vice ordförande

En Bättre Sits
Genom Mälardalsrådets transportpolitiska samarbete En Bättre Sits har regionerna i Stockholm-Mälarregionen en tydlig plan för vilka infrastrukturinvesteringar som behöver prioriteras. I samarbetet ingår Region Stockholm, Region Uppsala, Region Västmanland, Region Örebro län, Region Sörmland, Region Östergötland och Region Gotland. Läs mer på www.enbattresits.se

Mälardalsrådet
Mälardalsrådet är samverkansorganisationen för kommunerna och regionerna i Stockholm-Mälarregionen. Mälardalsrådet driver medlemmarnas frågor för konkreta resultat inom infrastruktur, kompetensförsörjning och internationella jämförelser. Läs mer på www.malardalsradet.se

Ämnen

Regioner


Mälardalsrådet är samverkansorganisationen för kommunerna och regionerna i Stockholm-Mälarregionen. Mälardalsrådet driver medlemmarnas frågor för konkreta resultat inom infrastruktur, kompetensförsörjning, innovation, maritim samverkan och internationella jämförelser.

Kontakter

Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10