Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Stockholms och östra Mellansveriges betydelse får inte förbises

Stockholms och östra Mellansveriges betydelse får inte förbises

Det förslag till nationell plan för tranportinfrastrukturen som lagts fram av Trafikverket räcker inte till om vi ska klara befolkningstillväxten och klimatmålen i östra Mellansverige. Regering och riksdag behöver ta höjd för hur östra Mellansverige ska klara det kraftigt ökande behovet av såväl kollektiva persontransporter som ett ökat godsflöde de närmaste decennierna. Det skriver företrädare för länen i östra Mellansverige.

Under våren väntas regeringen besluta om nationell transportplan för perioden 2014-2025. Det kommande beslutet har föregåtts av ett förslag från Trafikverket. Kapacitetsbristerna för regionala järnvägsresor och godstransporter kommer att vara större 2025 än i dag om regeringen fastställer planförslaget.

Fram till 2050 väntas östra Mellansverige växa med över en miljon människor. Tillsammans står länen i östra Mellansverige för 66 procent av Sveriges totala befolkningsökning. Ett av tre nystartade företag etableras i Stockholmsregionen och regionen sysselsätter en fjärdedel av landets arbetande befolkning. Stockholm har kommit att bli en allt viktigare arbetsmarknad för städer som Eskilstuna, Linköping, Norrköping, Nyköping, Uppsala, Västerås, Örebro – och för deras angränsande kommuner.

Trots den avgörande ekonomiska betydelsen av Stockholm och angränsade län, så gjordes under perioden 1998–2009 bara cirka 20 procent av de totala investeringarna i järnvägsnätet i östra Mellansverige. Under samma period stod regionen för nära 60 procent av befolkningsökningen och drygt 40 procent av sysselsättnings- och produktionstillväxten i riket.

Klimatmålen och befolkningstillväxten tillsammans gör att nya och mer kraftfulla investeringar måste komma till stånd i tranportinfrastrukturen i östra Mellansverige. Regering och riksdag behöver lägga stor vikt vid de gemensamma prioriteringar som tagits fram av representanter för en så stor del av landets samlade tillväxt.

Bland annat följande behöver göras:

Staten tillgodoser behovet av arbetspendling i vår region. Den långsamma utbyggnaden av kapaciteten på Mälarbanan och Ostkustbanan är hinder för östra Mellansveriges utveckling.

Näringslivets behov av transporter och effektiva godsstråk blir tillgodosedda. Kapacitetsutredningen från 2012 visar att behoven på järnväg är större än de åtgärder som föreslagits av Trafikverket. Exempel där kapacitets­bristerna kommer att vara större 2025 än 2014 är godsstråket genom Bergslagen norr om Mälaren och Västra stambanan.

Staten lever upp till hela ”Avtalet om medfinansiering av Citybanan”. I statens åtagande ingår – förutom att bygga Citybanan – genomförande av en rad åtgärder, vilka är en förutsättning för att utveckla den regionala tågtrafiken.

Staten bidrar till att stärka Arlandas utveckling. I dag tappar Arlanda i förhållande till konkurrenterna. Tillgängligheten till och kapaciteten på Arlanda är centralt för hela regionen, men också ett nationellt intresse.

Kollektivtrafikmyndigheterna i länen i Stockholm-Mälarregionen och Östergötland har ingått en överenskommelse om att utöka den regionala tågtrafiken. Förutsättningen är att staten ger tillträde till den spårkapacitet som krävs och som finns tillgänglig i samband med att Citybanan står klar år 2017.

Sedan flera år tillbaka samverkar länen i östra Mellansverige om infrastruktur- och transportfrågor. Vi har höga ambitioner för bättre resandemöjligheter och regionförstoring i östra Mellansverige. Men då behöver kapaciteten på järnvägen ökas avsevärt.

Christer G Wennerholm (M), trafiklandstingsråd, Stockholms läns landsting, ordförande Mälardalsrådet

Cecilia Forss (M), ordförande Regionförbundet Uppsala län

Göran Gunnarsson (C), landstingsråd, Landstinget i Östergötland

Chris Heister, landshövding, Länsstyrelsen Stockholms län

Viking Jonsson (S), ordförande Regionförbundet Sörmland

Jonas Karlsson (S), landstingsråd, Örebro läns landsting

Åsa Kullgren (S), landstingsråd och ordförande Sörmlands kollektivtrafikmyndighet

Irén Lejegren (S), ordförande Regionförbundet Örebro

Tommy Levinsson (S), landstingsråd, Landstinget Västmanland

Jan Owe-Larsson (M), ordförande Regionförbundet Östsam

Ingemar Skogö, landshövding, Länsstyrelsen Västmanlands län

Åke Svensson (S), regionråd, Region Gotland

Johan Örjes (C), landstingsråd, Uppsala läns landsting

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10

Relaterade event