Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Stockholm-Mälarregionen ledande inom innovation

Stockholm-Mälarregionen rankas som innovationsledare i EU-kommissionens regionala resultattavla för innovation 2014. I topp ligger även andra svenska regioner så som Skåne och Västra Götaland.

-  Att Stockholm Mälarregionen ligger i toppen av EU:s innovationslista och drar ifrån andra regioner i Europas visar på vår starka position och konkurrenskraft. Vi har en internationell spets inom life science sektorn, informations- och kommunikationsteknik samt inom kulturella och kreativa näringar. För att fortsätta ligga i framkant behöver regionens kluster och branscher utvecklas ytterligare, samtidigt som nya tillväxtbranscher och företag ges möjlighet att växa. Mälardalsrådet bidrar gärna till den processen genom att vara en storregional arena där alla relevanta aktörer kan samverka, säger Mälardalsrådets generalsekreterare Anders Lönn.

Mälardalsrådets arbete för att främja innovationsbaserad tillväxt i Stockholm-Mälarregionen sker på flera nivåer. Det handlar dels om att erbjuda en mötesplats där kunskap och idéer kan delas, utvecklas och spridas samt där goda exempel på innovationskraft i offentlig sektor ges, dels om att visa hur offentlig sektor kan samverka med akademi och näringsliv för att ge såväl ekonomiskt stöd och annan form av stöd till olika typer av innovativa verksamheter. Det handlar även om att belysa vikten och behovet av tillgång på kompetent arbetskraft i regionen. En viktig fråga är därför möjligheten för internationella studenter, forskare och entreprenörer att komma till och etablera sig i Stockholm-Mälarregionen.

Att rankas som innovationsledare innebär att man har ett resultat som är betydligt högre än genomsnittet i EU på alla områden - från systemen för forskning och högre utbildning, till företagsinnovation, immateriella tillgångar, innovation inom små och medelstora företag och ekonomiska effekter, kommenterar Näringsdepartementet på sin hemsida angående resultaten.


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10