Gå direkt till innehåll
Sommartankar om en tätare och mer sammanlänkad Stockholm-Mälarregion

Nyhet -

Sommartankar om en tätare och mer sammanlänkad Stockholm-Mälarregion

”Processerna med nya tågsystem för Stockholm-Mälarregionen – Trafikplan 2017 – har gått bra. Jag lovar er, när detta på plats kommer det vara en succé för pendlingen!”

Orden är Christer G Wennerholms på Mälardalsrådets och MÄLABs seminarium i Almedalen om den kraftiga utökning av den regionala tågtrafiken som planeras till 2017 samt planerna på ett mer sammanhållet system som gör det enklare för resenärerna.

Och det är verkligen stora saker i görningen för att knyta samman Stockholm-Mälarregionen tätare och öka mobiliteten över länsgränserna. En annan tidigare ordförande i Mälardalsrådet, Carl Cederschiöld, fanns på plats i Almedalen och kunde hänvisa till hur alla prognoser överträffats varje gång den storregionala tågtrafiken i Mälardalen byggts ut.

Hur pendlingsmönstren utvecklats och vuxit över länsgränserna i Stockholm-Mälarregionen kan man för övrigt ta del av på Mälardalsrådets hemsida, där vi tidigare i år presenterade data om pendlingsmönstren från 1990 till 2012. Materialet finns att ta del av som grafik och det är därmed lätt att skapa sig en bild den fantastiska utveckling som skett. Med trafikplan 2017 tas sedan ytterligare ett stort steg för att knyta ihop Stockholm-Mälarregionen.

I Almedalen uppmärksammades även mycket annat av Mälardalsrådets arbete under året: Hållbar mobilitet, metoder för att förena stadsplanering med kultur och frågan om hur våra universitet och högskolor kan attrahera internationella studenter i ökad utsträckning. Om sommarledigheten blir för tråkig finns alltid möjlighet att ta del av seminarierna i sin helhet via webben.

Ett annat lästips för badstranden eller hängmattan kan vara någon av vårens rapporter, till exempel om rekryteringsmönster till universitet och högskolor i vår region eller om stadsplanering med samverkan. Missa inte heller rapporten där vi tittar på några andra kärnstäder runt stora metropolstäder i Europa för att skapa inspiration för en utveckling till ökad flerkärnighet i Stockholm-Mälarregionen. Alla rapporterna finns att hämta på Mälardalrådets hemsida.

Blickar vi fram mot hösten väntar nya spännande aktiveter. Inom En bättre sits kommer kunskapsunderlagen fördjupas i det pågående arbetet med en ny systemanalys för de sju länen i östra Mellansverige. Givetvis kommer Mälardalsrådet att också fortsätta följa allt som händer i genomförandet av Trafikplan 2017.

Den fråga som kommer att stå högst på agendan för processen Stjärnbildning kommer vara hur kommuner och landstingens samarbete med universitet och högskolor kan utvecklas på ett jordnära och konkret plan. Vårt arbete med kulturella och kreativa näringar (KKN) kommer att skifta fokus lite grann och vi kommer att bjuda in till en konferens med stark betoning av näringslivets viktiga roll och engagemang inom KKN.

Temat för Mälartinget våren 2015 kommer att handla om Stockholm–Mälarregionens strategier för att möta den globala trenden med en tilltagande urbanisering. Men redan i höst kommer urbaniseringstemat börja gå som en röd tråd genom mycket av Mälardalsrådets kommunikation. I höst kommer Mälardalsrådet också att lyfta fram EU-perspektivet på många av de frågor som vi arbetar med. Räkna med en EU-konferens om hur bland annat transporter, miljö och högre utbildning påverkas av EU.

En varm och skön sommar önskar Mälardalsrådet alla medlemmar och intressenter!

Anders Lönn
Generalsekreterare Mälardalsrådet


Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10