Gå direkt till innehåll
Kraven på samordning ökar - Inget län kan hävda sig ensamt!

Nyhet -

Kraven på samordning ökar - Inget län kan hävda sig ensamt!

I en hårdnande internationell konkurrens kommer kraven på regional och storregional samordning att öka. Inget län kan hävda sig ensamt. Mälardalsregionen blir starkare och mer attraktiv genom samverkan.

Vi har stora utmaningar framför oss – inte minst vad gäller ökad takt i bostadsbyggandet. Därför är det viktigt att vi agerar samlat för utbyggd infrastruktur som kan ge nya bostads- och arbetsplatsområden, men det är minst lika viktigt att vi arbetar hårdare för att vårda de spår som vi redan har så att vi kan förtäta med fler bostäder i kollektivtrafiknära lägen.

Årets första arbetsdag började för många tågpendlare med att en urspårning skapade problem i tågtrafiken. Skadorna var så omfattande att störningarna fortsatte i flera dagar. Än en gång påmindes vi om att vårt järnvägsystem både är sårbart och att det inte är i det skick som vi önskar. Även om tågpendlarna i Mälardalsregionen är luttrade innebär oron över att återigen riskera att bli sen till jobbet eller föreläsningen ytterligare ett stressmoment i vardagen. För företagen innebär det förlorade arbetstimmar. På sikt hotas både jobb och tillväxt.

Men det behöver inte vara såhär. Nu måste vi investera för att göra Sverige starkt. Trafikverket behöver resurser men jag tror det är minst lika viktigt med ett smartare och mer sammanhållet arbetssätt. Här har vi en viktig roll som pådrivare och samordnare. I det är arbetet inom En bättre sits värdefullt. Det var ett styrkebesked att vi till infrastrukturministern kunde lämna en gemensam promemoria om behovet av infrastrukturåtgärder i regionen 2014-2025, med stort fokus på bättre drift och underhåll av järnvägen. En välfungerande järnvägspendling bör alltjämt vara en av våra högst prioriterade arbetsområden inom Mälardalsrådet.

Med bättre fungerande tågpendling skapar vi också bättre förutsättningar för ökat bostadsbyggande. Handelskammaren i Stockholm presenterade nyligen en larmrapport om att företag har svårt att rekrytera på grund av bristen på bostäder. Detta är inte specifikt för Stockholm utan känns igen från flertalet större orter. En del av lösningen är att bygga fler bostäder i kollektivtrafiknära lägen. Med pålitligare tågtrafik ökar deras attraktivitet.

Nu gäller det att vi inte slår oss till ro. Vi måste både verka för aktiva insatser idag, förbereda för Citybanans efterlängtade öppning, samtidigt som vi vågar tänka ytterligare flera år framåt i tiden. Vilka spårinvesteringar ska vara nästa steg? Bred politisk enighet och långsiktighet är de stabila planeringsförutsättningarna som krävs för att vi ska få en ökad takt i bostadsbyggandet.

Ska kollektivtrafik och tågpendling uppfattas som attraktivt krävs inte bara en bra turtäthet och hög punktlighet utan också att det är enkelt och smidigt att köpa biljetter och olika reskort. Mot den bakgrunden kan jag inte låta bli att bli något bekymrad över den nyligen publicerade Kollektivtrafikbarometern. Den visar att andelen som tycker att det är lätt att köpa biljetter har störtdykt under 2013. Därför är det positivt att viktiga steg nu har tagits mot ett bättre samordnat biljettsystem för Mälardalstrafiken.

Nu går vi in i ett intensivt valår där flera av de ovanstående frågorna kommer att stötas och blötas. Jag har höga förväntningar på att vi alla bidrar till ett sakligt och kreativt samtal där vi visar på de viktiga politiska skillnaderna, men där vi också tillsammans driver de frågor som ofta förenar oss och som är viktiga för Mälardalsregionen.

För varje år som går så fördjupas och förstärks samarbetet i Mälardalsrådet. Jag tror det är både en oundviklig och en riktig utveckling. Tillsammans kan vi lättare identifiera våra styrkor, arbeta med våra svagheter och gemensamt stärka våra förutsättningar för jobb, bostäder och tillväxt.

Följ gärna mitt politiska arbete på: hellmarkknutsson.wordpress.com


Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10