Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Internationellt perspektiv viktigt för ny universitetskansler

Den 1 juni tillträdde Harriet Wallberg som ny universitetskansler på Universitetskanslersämbetet, och ersatte därmed Lars Haikola.

Harriet Wallberg är professor i fysiologi och var 2004-2013 rektor för Karolinska institutet. Hon har tidigare varit huvudsekreterare för ämnesrådet för medicin vid Vetenskapsrådet och är sedan 2002 ledamot av Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet.

De tre områden Universitetskanslern avser prioritera är:

Kvalitetsutvärderingssystemet: Sverige behöver ha ett system som bidrar till att upprätthålla kvaliteten i den högre utbildningen. Mot bakgrund av den internationella arenan med MOOC, rörliga studenter och global konkurrens så kan vi inte luta oss tillbaka. Mycket av arbetet för att säkra kvaliteten vilar självklart på lärosätena men UKÄ kan se till att utvecklingen går åt rätt håll.

Internationellt perspektiv: Det kommer att bli ännu viktigare att jobba mer internationellt, ta in erfarenheter och knyta kontakter. Där tror jag att UKÄ kan vara en stor tillgång för lärosätena och hjälpa till att stärka det internationella perspektivet.

Samverkan med lärosätena: UKÄ är en tillsynsmyndighet men jag utgår från att det går att ha både samverkan och dialog med sektorn samtidigt som vi utför vårt uppdrag.

- För Stockholm-Mälarregionen är det viktigt att attrahera de främsta internationella talangerna. Det stärker vår position i den globaliserade ekonomin och det stärker Sveriges tillväxt, säger Anders Lönn, generalsekreterare för Mälardalsrådet och fortsätter,

- Sveriges nuvarande modell för att attrahera studenter utanför Europa brister tyvärr på en rad punkter, vi välkomnar att Harriet Wallberg prioriterar ett närvarande internationellt perspektiv, inte bara för kvalitetssäkringen av våra utbildningar utan även för vår framtida kompetensförsörjning.


Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10