Gå direkt till innehåll
En höst som stärker det storregionala samarbetet och utbytet!

Nyhet -

En höst som stärker det storregionala samarbetet och utbytet!

En minister och en statssekreterare på Utbildningsdepartementet. Vi kan konstatera att Mälardalsrådet bidrar med både vår vice ordförande, Helene Hellmark Knutsson (S), och vår generalsekreterare, Anders Lönn, i det nya regeringsarbetet. Vi tackar för goda insatser på Mälardalsrådet och önskar dem lycka till i de nya uppdragen!

För Mälardalsrådet är hösten fylld med flera aktiviteter som vi hoppas stärker det storregionala samarbetet och utbytet. Tillsammans med Mälardalstrafik AB (MÄLAB) deltog vi nyligen på Promotionbåten som samlar drygt 1000 personer från näringsliv och offentlig sektor. Förutom samtal om storregional tågtrafik bjöd vi in till seminarium om vad regionen kan lära av London, vårt senaste benchmarkingresmål. Nu påbörjar vi arbetet med att ta fram underlag för beslut om en ny resa där politik, akademi och näringsliv tillsammans kan jämföra och lära av andra storstadsregioner i världen. Parallellt med detta utvecklar vi benchmarkingen för att stärka våra regionala kärnstäder.

Kopplingen mellan näringsliv och det offentliga återkommer när vi bjuder in till seminarium den 25 november om kreativitetens värde. Hur kan vi gemensamt ta vara på kreativiteten och skapa attraktiva samarbeten för regionens utveckling? Dagen avslutas med en workshop om 15 kulturarv i Stockholm-Mälardalen med direkt koppling till flera av våra kommuner.

Hösten präglas i övrigt av ett gediget fördjupningsarbete inom En bättre sits. I kölvattnet av förra vinterns arbete i politiska temagrupper går vi nu vidare med att ta fram en mer fullständig kunskapsbild. Arbetet spänner över en rad viktiga områden: långsiktiga mål och klimatfrågan, internationell och nationell tillgänglighet, regional utveckling, aspekter som påverkar kollektivtrafikresandet, och kartläggning av godsnoder.

Avslutningsvis vill jag slå ett slag för vårt kommande seminarium den 11 november som vi arrangerar tillsammans med Stockholmsregionens Europakontor med bäring på vårt arbete inom En bättre sits och Stjärnbildning.

Seminariet handlar om EU:s roll i den storregionala utvecklingen och kommer att ge oss större inblick i hur EU påverkar vårt regionala arbete med transport och infrastruktur, samt väcka frågor om hur vår storstadsregion bidrar till att uppnå EU:s mål inom forskning och innovation.

Hoppas vi ses där!

Maria Nimvik Stern

Tillförordnad generalsekreterare Mälardalsrådet


Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10