Gå direkt till innehåll
Väg och järnväg i fokus på Stora transportdagen 2014

Blogginlägg -

Väg och järnväg i fokus på Stora transportdagen 2014

Mälardalsrådet deltog i veckan på Stora Transportdagen 2014 och tog intryck av den aktuella debatten om framtidens infrastruktur- och transportsatsningar.

Vad vill moderaterna och socialdemokraterna med infrastrukturen, vilka utmaningar ser M och S för transportnäringens olika branscher och kan deras politik bidra till att skapa goda förutsättningar? Hur skulle en återbetalning av "infrastrukturskulden" påverka Sveriges regioner och hur ser partiernas EP-kandidater på EU och transportpolitiken?

Stora transportdagen 2014 hade fokus på framtidens infrastrukturplanering kopplat till supervalåret.

Under konferensen diskuterades flera perspektiv på transportfrågorna: nationellt, regionalt, EU och historiskt. Bland annat konstaterades i en färsk rapport från WSP hur starkt sambandet är mellan investeringar i infrastrukturen och regional tillväxt.

En viktig fråga som lyftes fram, och som även diskuteras inom det pågående arbetet i En bättre sits, var olika typer av styrmedel och avgifter - kilometerskatt, farledsavgifter, banavgifter och ökade kostnader med anledning av svaveldirektivet.

I debatten mellan infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd (M) och oppositionen genom Magdalena Andersson (S), var båda tydliga med att man inte har för avsikt att sänka farledsavgifterna. Oppositionen är för kilometerskatt, eller vägslitageavgift som man kallar det, för lastbilstrafiken, medan ministern var försiktig med ”beskattning av rörlighet”.

Mest fokus fick väg- och järnvägsfrågor i diskussionen, allt ifrån satsningar på höghastighetsjärnväg till det stora behovet av järnvägsunderhåll, särskilt i storstadsområdena. En skiljelinje som noterades mellan opposition och regering, var frågan om hur järnvägen ska utvecklas och skötas, inte om.

Det var intressant att höra moderaternas och socialdemokraternas olika förslag på infrastruktursatsningar inom väg- och järnväg. Regering och riksdag behöver idag och i framtiden ta höjd för hur östra Mellansverige ska klara det kraftigt ökande behovet av såväl kollektiva persontransporter som ett ökat godsflöde kommande decennier. Och vi vill även påminna om att förslaget till nationell transportplan som lagts fram av Trafikverket inte räcker till om vi ska klara befolkningstillväxten och klimatmålen i östra Mellansverige.

Läs vår debattartikel om Nationella trasnportplanen här.


Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10