Gå direkt till innehåll

Blogginlägg -

Med fokus på hållbarhet och urbanisering

Välkommen till ett nytt Mälardalsår 2015! I årets första krönika skriver Maria Nimvik Stern, tf generalsekreterare, om ett tydligt fortsatt fokus på hållbarhetsfrågor, och våra kommande aktiviteter kring smarta städer och urbanisering.

För alla transportentusiaster startade det nya året med den årliga institutionen Transportforum i Linköping som nu samlade 1600 deltagare från hela landet och Mälardalsrådet var såklart på plats.

För dem som känner att begreppet hållbarhet är uttjatat kan det vara dags att tänka om. Infrastrukturministern Anna Johansson (S) hade genomgående fokus på hållbarhet i sitt inledningstal på Transportforum och kopplade flera av regeringens planerade satsningar till ökad hållbarhet. En av dessa är de nya stadsmiljöavtalen på 500 miljoner per år, där Trafikverket fått uppdraget att ta fram förslag till ramverk med fokus på innovativa hållbara transporter i städer.

Stadsmiljöavtal finns redan i Norge, och där har politikerna i Stortinget hunnit lite längre. På Transportforum berättade Hans Silborn, Statens Vegvesen, att Stortinget beslutat om mål för nio storstadsområden. I dessa får persontrafiken växa enbart genom kollektivtrafik, cykel och gång. Och för stadsmiljöavtalen har den norska regeringen budgeterat 3 miljarder per år, totalt 26 miljarder under tio år.

För Mälardalsrådet är begreppet hållbarhet i högsta grad levande. På förra Mälartinget hade vi temat ”Hållbar mobilitet”, och nu planerar vi för Mälartinget den 7-8 maj i Nyköping med temat ”Urbaniseringens utmaningar och möjligheter” där vi lyfter flera hållbarhetsaspekter. Håll utkik efter för vår nya pod som startar inom kort på just temat urbanisering! Ett avsnitt kommer att sändas direkt från Mälartinget.

Närmast bjuder vi in till lunchseminarium den 5 februari om smarta hållbara städer. Förutom intressanta föredrag och samtal blir det också visning av Norra Djurgårdsstaden, ett av Europas största stadsutvecklingsprojekt där hållbarhetsfrågor genomsyrar hela projektet. Varmt välkommen!

Maria Nimvik Stern, t f generalsekreterare

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10