Gå direkt till innehåll
UniverCITY Partnerships - 7 världsstäder samlas i Uppsala för internationell samverkanskonferens
UniverCITY Partnerships - 7 världsstäder samlas i Uppsala för internationell samverkanskonferens

Pressmeddelande -

UniverCITY Partnerships - 7 världsstäder samlas i Uppsala för internationell samverkanskonferens

Den 12-14 oktober står Uppsala värd då 7 kunskapsdrivna städer träffas för att diskutera hur konkret samverkan kan lösa samhällsutmaningar. Konferensen, UniverCITY Partnerships, arrangeras av Mälardalsrådet. Värdar för konferensen i Uppsala är Marlene Burwick (S) och Börje Wennberg (S).

Stockholm-Mälarregionen är en region med hög utbildningsnivå – 4 av 10 svenskar med högskoleutbildning bor här och regionen har en stark innovationsförmåga. För att fortsätta utvecklas och bidra till kunskapsutbyte och lösningar på samhällsutmaningar krävs effektiv samverkan mellan universitet och den offentliga sektorn.

UniverCITY Partnerships konferensen samlar företrädare från lärosäten, stad och innovationssystem från sju kunskapsdrivna regioner - Fukuoka, München, Barcelona, Seattle, Helsingfors, Stockholm och Uppsala.

Konferensen vill diskutera hur städer kan bli bättre på att ta tillvara den kapacitet som ledande lärosäten och innovativa miljöer erbjuder, och hur detta kan användas för att utveckla smartare och mer hållbara regioner.

– Uppsala är känt för sitt rika studentliv, ledande spetsforskning och ett dynamiskt näringsliv. Genom nära samverkan med Uppsalas två universitet kan vi involvera det omkringliggande samhället i innovationsprocessen och behålla positionen som en internationellt ledande kunskapsstad, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala och ledamot i Mälardalsrådets styrelse.

– Landstinget i Uppsala län står de kommande åren inför stora utmaningar att klara de växande behoven inom välfärden. Vårt strategiska innovationsarbete syftar till att ta till vara och främja idéer och utveckling inom våra verksamheter. Vi vill genom projektet Innovation Akademiska och vår inkubator UCR använda modern teknik och moderna metoder för att leverera en bättre vård och omsorg till lägre kostnad, säger Börje Wennberg, landstingsstyrelsens ordförande i Uppsala och ledamot i Mälardalsrådets styrelse.

Ett konkret exempel på innovationskraft i samverkan mellan regionens lärosäten och näringslivet får de internationella deltagarna av Uppsalabaserade AIM-day, som kopplar ihop forskare med företag och organisationer, som Uppsala Universitet Innovation utvecklat och som har fått global spridning.

Deltagarna kommer även göra ett studiebesök till nyinvigda Green Innovation Park, en smart företagspark med fokus på gröna näringar som ligger strategiskt belägen i Ulltuna i angränsande lokaler till SLU i Uppsala.

Konferensen arrangeras av Mälardalsrådet på uppdrag av det internationella nätverket International Regions Benchmarking Consortium (IRBC), som består av 10 kunskapsdrivna storstadsregioner.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Mälardalsrådet är en samverkansorganisation för 57 kommuner och fem landsting/regioner i Stockholm-Mälarregionen. Vi stärker regionens internationella konkurrens- och attraktionskraft genom att driva processer inom infrastruktur och transporter, kunskaps- och kompetensförsörjning och internationell benchmarking. Mälardalsrådet är en dynamisk mötesplats för politik, näringsliv och akademi i Stockholm-Mälarregionen.

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10

Relaterat innehåll

Relaterade event