Gå direkt till innehåll
Pressinbjudan: Internationell konferens om samverkan mellan universitet och samhälle
Pressinbjudan: Internationell konferens om samverkan mellan universitet och samhälle

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Välkommen till internationell konferens om samverkan mellan universitet och samhälle

Hur kan samverkan mellan universitet och den offentliga sektorn bidra till kunskapsutbyte och lösningar på samhällsutmaningar? Den 12-14 oktober samlas kunskapsdrivna städer i Stockholm och Uppsala för en internationell konferens där vi diskuterar samverkan mellan universitet och samhälle.

Värdar för konferensen är Marlene Burwick (S), Kommunstyrelsens ordförande, Uppsala; Börje Wennberg (S), Landstingsstyrelsens ordförande, Uppsala; Karin Wanngård (S), Finansborgarråd Stockholm och Torbjörn Rosdahl (M), Finanslandstingsråd Stockholm. Arrangörer för UniverCITY Partnerships är Mälardalsrådet.

Stockholm-Mälarregionen är en region med hög utbildningsnivå – 4 av 10 svenskar med högskoleutbildning bor här och regionen har en stark innovationsförmåga. Under den internationella konferensen UniverCITY Partnerships kommer företrädare från lärosäten, stad och innovationssystem från Fukuoka, München, Barcelona, Seattle och Helsingfors, att medverka och diskutera hur stad och lärosäte växelverkar för att möta våra gemensamma samhällsutmaningar. Keynote speaker under konferensen är Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Konferensen är interaktiv och deltagarna kommer att diskutera hur vi utvecklar våra städer och nyttiggör oss campusområden, med talare från exempelvis Kyushu University i Fukuoka.

Open lab från Stockholm och Urban Academy från Helsingfors, kommer att lyfta hur vi inkluderar fler parter och gör användning av öppna innovationsprocesser; och University of Washington diskuterar vilken roll universitet och stad tar för att möta våra gemensamma globala samhällsutmaningar.

Konkreta exempel på samverkan som främjar innovationskraft får besökarna under ett studiebesök till Hagastaden och Nya Karolinska i Solna. Stockholm stad kommer att berätta om Digital Demo Stockholm, ett unikt sätt att samarbeta mellan politik, akademi, forskning och näringsliv. I Uppsala kommer de internationella konferensdeltagarna att höra om det framgångsrika AIM-day konceptet som kopplar ihop forskare med företag och organisationer, som UU Innovation utvecklat. Deltagarna kommer även göra ett studiebesök till nyinvigda Green Innovation Park, en ny företagspark med fokus på gröna näringar som ligger strategiskt belägen i Ulltuna intill SLU i Uppsala.

– Syftet med konferensen är att kunna diskutera erfarenheter på hur forskning och näringslivsaktörer kunnat involveras i stads- och regionutvecklingen. För att fortsätta växa och utvecklas som kunskapsregion krävs effektiv samverkan mellan det offentliga, akademin och näringslivet. Det är viktigt för kompetensförsörjningen och innovationsförmågan. I regionen har vi forskning i världsklass, men hur tar vi tillvara den? säger Tiina Kikerpuu, ansvarig processledare för UniverCITY.

Konferensen hålls på Münchenbryggeriet i Stockholm den 12 och 14 oktober samt på SLU, Uppsala Universitet och Uppsala Konsert & Kongress den 13 oktober.

Bakom arrangemanget står det internationella nätverket International Regions Benchmarking Consortium (IRBC), som består av 10 kunskapsdrivna storstadsregioner där Mälardalsrådet är medlem.

Journalister är välkomna att närvara på konferensen, anmälan görs till Teresa Sida Norgren, teresa.sida@malardalsradet.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Mälardalsrådet är en samverkansorganisation för 57 kommuner och fem landsting/regioner i Stockholm-Mälarregionen. Vi stärker regionens internationella konkurrens- och attraktionskraft genom att driva processer inom infrastruktur och transporter, kunskaps- och kompetensförsörjning och internationell benchmarking. Mälardalsrådet är en dynamisk mötesplats för politik, näringsliv och akademi i Stockholm-Mälarregionen.

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10

Relaterat innehåll

Relaterade event