Gå direkt till innehåll
Jarkko Nissinen, Helsinki Think Company
Jarkko Nissinen, Helsinki Think Company

Blogginlägg -

Helsinki Think Company vill skapa aktion i akademin

– Alla universitet har sin egen kultur och det är inte alltid som den akademiska världen är öppen för kommersialisering. Vår roll är att skapa tillåtande miljöer, säger Jarkko Nissinen på Helsinki Think Company.

Genom att kombinera akademisk kunskap med entreprenöriell handlingskraft vill Helsinki Think Company släppa loss idékraften på universitetet.

– Vi vill underlätta för de som vill riva murarna mellan forskning och akademi å ena sidan och entreprenörskap och aktivism å den andra, säger Jarkko Nissinen på Helsinki Think Company.

Helsinki Think Company är en inkubator som har funnits sedan 2013 och syftar till att stötta entreprenörskap. Man erbjuder kontorsplatser, nätverk, utbildningar, möten och events. Bland medlemmarna finns studenter, forskare och entreprenörer runt universitetet i Helsingfors. Tanken är att skapa en kreativ miljö, en gemenskap för människor som har idéer – det är öppet för alla och gratis.

– Vår roll är att skapa ett kreativt, urbant klimat för entreprenörskap och startups. Det gör vi genom att engagera studenterna och låta dem styra verksamheten. Det låter enkelt, men i praktiken har det inte funnits en instans för detta innan Helsinki Think Company grundades, säger Jarkko Nissinen.

Det handlar om att förändra attityder och göra entreprenörskap och startups till en naturlig möjlighet för den akademiska världen.

– Alla universitet har sin egen kultur och det är inte alltid som den akademiska världen är öppen för kommersialisering. Vår roll är att försöka visa hur man kan göra och skapa tillåtande miljöer.

Helsinki Think Company är en av deltagarna i Mälardalsrådets konferens UniverCITY Partnerships. Där samlas städer och regioner från hela världen för att diskutera hur man kan förbättra samverkan mellan lärosäten, näringsliv och offentlig sektor.

Jarkko Nissinen ser studenter och akademi som en viktig faktor för att möta framtidens samhällsutmaningar.

– Genom att tillhandahålla mötesplatser, visa på goda exempel och erbjuda ett brett utbud av möjligheter kan vi underlätta dialogen mellan olika parter.

En rad startups finns inom ramen för Helsinki Think Company. Idéer kring hur avfall kan bli en resurs, hur man bättre kan koppla samman människor och kompetens eller hur man med nya lösningar kan utnyttja gemensamma utrymmen i fastigheter, är bara några.

Jarkko Nissinen ser även Helsinki Think Company som ett sätt att förbereda studenterna för en framtida arbetsmarknad.

– Det handlar om förmåga att driva projekt men även hur man nätverkar och bygger sitt personliga varumärke – egenskaper som kommer att vara viktiga på morgondagens arbetsmarknad.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10

Relaterat innehåll

Relaterade event