Gå direkt till innehåll

Blogginlägg -

Är pendlingen jämställd?

pendling 3

Vem är pendlaren och vart pendlar hen? Det frågade sig Mälardalsrådet och Unionen Stockholm som gemensamt arrangerade seminariet Pendling och jämställdhet i Almedalen den 29 juni.

Män pendlar oftare och längre än kvinnor, de kör även mer bil. Men vad innebär detta? Hur ser skillnaderna ut mellan könen och är det något vi bör hantera, och påverkar det vår planering av infrastruktur?

Fredrik Idevall, stf enhetschef samhällsplanering och utveckling, Region Örebro län, presenterade pendlingsmönster där vi kunde se att även om kvinnor kör mer bil och pendlar i högre utsträckning än tidigare ännu "ligger i lä" jämfört med männen i Stockholmsregionen.
En nyckelfråga för att minska ojämlikt nyttjande av infrastrukturen tror Fredrik är att investera än mer på kollektivtrafik.

Efter Fredriks presentation diskuterade en panel bestående av Theres Sysimetsä, Unionen Stockholm; Erika Ullberg (S), Stockholms läns landsting; och Johan Örjes (C) Landstinget i Uppsala län vikten av en jämställd infrastrukturplanering för en än mer jämställd pendling.

Vad är då jämställd pendling enligt panelen?

Bland annat att våga bygga ut kollektivtrafiken och ha en trygg och pålitlig infrastruktur som gör att förutsättningarna för att välja arbete och bostadsort är likvärdiga oavsett kön.

Se diskussionen här:

Ämnen

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10