Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Stockholmspolitiker provspringer Citybanan

Lördagen den 25 mars provspringer Susanne Nordling (MP), och politiker från övriga delar av Stockholm-Mälarregionen den sex kilometer långa tunneln för Citybanan.

– Äntligen går vi i mål med Citybanan, det känns fantastiskt kul att få dela den här dagen med massor av glada löpare. Citybanan kommer att möjliggöra pendling i hela Stockholm-Mälarregionen, säger Susanne Nordling (MP), Stockholms Läns landsting.

Bland de runt 33 000 löpare som kommer att delta i Stockholm Tunnel Run Citybanan den 25 mars deltar ett trettiotal löpare som är lite extra glada. Mälardalsrådet har nämligen anmält en grupp politiker och tjänstepersoner som i många år arbetat för att Citybanan ska bli verklighet. Från Stockholm deltar förutom Susanne Nordling (MP), även riksdagsledamoten Teres Lindberg (S).

Mälardalsrådet har i många år arbetat för att förbättra tillgängligheten mellan Stockholm och de regionala kärnstäderna och har varit involverade i Citybanan sedan projektet började planeras och spelade en viktig roll i regionens medfinansiering av bygget.

- Citybanan är en konkret symbol för vad vi kan uppnå när vi samarbetar. Loppet blir ett tillfälle att fira våra framgångar och ta sikte mot nya mål, säger Maria Nimvik Stern, generalsekreterare på Mälardalsrådet.

Nästa steg är att fortsätta lyfta de prioriterade infrastrukturbehov som sju län enats kring i En Bättre Sits – Storregional systemanalys. En Bättre Sits syftar till att öka tillgängligheten till och genom regionen, hålla samman kollektivtrafiken och förbättra infrastrukturen. Den gemensamma systemanalysen lyfter fram följande prioriteringar för de närmaste åren:

  • Fyra spår på hela sträckan Stockholm-Uppsala.
  • Ökad kapacitet på Mälarbanan och på Svealandsbanan.
  • Ökad kapacitet på Hallsbergs rangerbangård för att en större andel gods ska kunna transporteras på järnväg.
  • Kapacitetsförbättring vid väg E4 och E18, för ökad trafiksäkerhet och framkomlighet.

Citybanan:

Det 7,6 kilometer långa loppet arrangeras av Lidingöloppet går i Citybanans servicetunnel. 2014 togs första spadtaget för Citybanan och nu efter 10 000 sprängningar och 12 000 meter spår är det i juli 2017 dags för invigning.

Citybanan är en sex kilometer lång pendeltågstunnel mellan Tomteboda och Stockholm södra. Byggstarten skedde den 24 januari 2009 och som mest har 2 500 personer varit engagerade i projektet.

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Mälardalsrådet är en samverkansorganisation för kommuner, landsting och regioner i Stockholm-Mälardalen. Vi stärker regionens internationella konkurrens- och attraktionskraft genom att driva processer inom infrastruktur och transporter, kunskaps- och kompetensförsörjning och internationell benchmarking. Mälardalsrådet är en dynamisk mötesplats för politik, näringsliv och akademi i Stockholm-Mälarregionen.

Kontakter

Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10

Relaterat innehåll