Gå direkt till innehåll
Internationell konferens om samverkan mellan universitet och samhälle i Stockholm
Internationell konferens om samverkan mellan universitet och samhälle i Stockholm

Pressmeddelande -

Stockholm värdstad när internationell akademi samlas för att diskutera samhällsutmaningar.

Den 12-14 oktober står Stockholm värd då 7 kunskapsdrivna städer träffas för att diskutera hur konkret samverkan kan lösa samhällsutmaningar.  Konferensen, UniverCITY Partnerships, arrangeras av Mälardalsrådet. Värdar för Stockholm är Karin Wanngård (S) och Torbjörn Rosdahl (M). Helene Hellmark-Knutsson (S) inledningstalar.

UniverCITY Partnerships konferensen samlar företrädare från lärosäten, stad och innovationssystem från sju kunskapsdrivna regioner -Fukuoka, München, Barcelona, Seattle, Stockholm, Uppsala och Helsingfors.

Fokus ligger på att diskutera hur städer kan bli bättre på att ta tillvara den kapacitet som ledande lärosäten och innovativa miljöer erbjuder, och hur detta kan användas för att utveckla smartare och mer hållbara regioner.

Ett konkret exempel på innovationskraft i samverkan mellan landstinget, staden och regionens lärosäten får de internationella deltagarna under ett studiebesök till Hagastaden och Nya Karolinska i Solna. Under konferensens sista dag den 14 oktober kommer deltagarna även få höra om Digital Demo Stockholm, som är ett unikt sätt att samarbeta mellan politik, akademi, forskning och näringsliv i Stockholm.

– Stockholm är en av världens ledande städer inom ICT och är i dag en av de mest kunskapsintensiva regionerna i världen. Det nära samarbetet mellan det offentliga, akademin och näringslivet och tillgången på utbildad arbetskraft och innovationsförmåga har gjort att Stockholm, trots vår otillgängliga plats nära polcirkeln, är en region som är högintressant och attraktiv för internationella företag och kompetens, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd och vice ordförande Mälardalsrådet.

Under konferensen kommer det att diskuteras hur vi utvecklar våra städer genom att inkludera fler parter och gör användning av öppna innovationsprocesser samt vilken roll universitet och det offentliga tar.

– För att Stockholm ska vara en modern och konkurrenskraftig utbildningsregion är Stockholms läns landsting särskilt engagerat i utbildning, forskning och innovation. Dessa satsningar skapar ny och bättre kunskap, nya produkter, bättre diagnostik, samt nya rutiner och arbetsformer för morgondagen, säger Torbjörn Rosdahl (M), finanslandstingsråd och ordförande Mälardalsrådet.

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, inledningstalar den 12 oktober på Münchenbryggeriet i Stockholm kring regeringens ambitioner att främja samverkan som möter våra gemensamma globala samhällsutmaningar.  

– För att utveckla den svenska modellen måste Sverige fortsätta att konkurrera med kunskap och kompetens. Inte med låga löner. Det kräver att Sverige är en ledande kunskapsnation och har ett intensivt samarbete mellan akademi, näringsliv och samhälle, säger Helene Hellmark Knutsson.

Konferensen arrangeras av Mälardalsrådet på uppdrag av det internationella nätverket International Regions Benchmarking Consortium (IRBC), som består av 10 kunskapsdrivna storstadsregioner.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Mälardalsrådet är en samverkansorganisation för 57 kommuner och fem landsting/regioner i Stockholm-Mälarregionen. Vi stärker regionens internationella konkurrens- och attraktionskraft genom att driva processer inom infrastruktur och transporter, kunskaps- och kompetensförsörjning och internationell benchmarking. Mälardalsrådet är en dynamisk mötesplats för politik, näringsliv och akademi i Stockholm-Mälarregionen.

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10

Relaterat innehåll

Relaterade event