Gå direkt till innehåll
Tovew Österling Wallner, Lars-Inge Jonsson, Erika Ullberg (S), Ann Cederberg och Maria Nimvik Stern
Tovew Österling Wallner, Lars-Inge Jonsson, Erika Ullberg (S), Ann Cederberg och Maria Nimvik Stern

Pressmeddelande -

#jagmed utses till Årets Mälardarling

Varje år utser Mälardalsrådet Årets Mälardarling, ett pris som går till en person eller organisation som genom sitt engagemang, arbete, projekt eller spännande idé bidragit till att utveckla Stockholm-Mälarregionen. Prisutdelningen gick av stapel på Mälardalsrådet Storregionala Almedalsmingel onsdag kväll. 

#jagmed är ett fem regioner starkt samarbete som syftar till att fånga upp ungdomar som riskerar gymnasieavhopp eller som redan har hamnat utanför utbildning och arbetsmarknad. 24 procent av ungdomarna i Östra Mellansverige får inte en gymnasieutbildning inom rimlig tid.

– Det finns stora vinster både för individen och för samhället om vi kan fånga upp den här gruppen. Har vi resurser så att alla klarar skolan – då kan vi också klara kompetensbehovet i framtiden, säger Tove Österling Wallner, projektledare för #jagmed Regionförbundet Uppsala län.

- Det är en stor ära att få ta emot priset, och vi delar det med de fem andra regionerna, vi vet att en av fyra rekryteringar misslyckas, och vi vet också att en av fyra inte går ut gymnasiet.

- Det är dyrt för samhället att år efter år låta gymnasieavhoppen fortgå. Dessutom är det relativt enkla åtgärder som kan göra väldigt stor skillnad, säger Lars-Inge Jonsson, projektledare #jagmed i Region Östergötland 

- #jagmed är ett inspirerande projekt som dessutom ligger rätt i tiden med tanke på rapporter om såväl avhopp som svårigheter att rekrytera rätt utbildad kompetens, och de två sakerna hänger såklart ihop, säger Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens Högskola och jurymedlem Årets Mälardarling 2018. 

Juryns motivering lyder: Med sitt enträgna arbete över kommun- och länsgränser inspirerar Årets Mälardarling till storregional samverkan. Projektet bidrar till Stockholm-Mälarregionens framtida kompetensförsörjning genom att fånga upp och stötta ungdomar som riskerar att hamna utanför skola och arbetsmarknad. För sin insats mot gymnasieavhoppen belönas projektet #jagmed med utmärkelsen Årets Mälardarling! 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Mälardalsrådet driver sina medlemmars frågor för resultat inom infrastruktur, innovation, kunskaps- och kompetensförsörjning, maritim samverkan och internationella jämförelser och lärande. Vi samlar kommuner, landsting och regioner i Stockholm-Mälarregionen till en dynamisk mötesplats för politik, näringsliv och akademi.

Läs mer på www.malardalsradet.se

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10