Gå direkt till innehåll
Samverkansorganisationen Mälardalsrådet utser MatLust till Årets Mälardarling 2017. Fotograf: Robert Karlson.
Samverkansorganisationen Mälardalsrådet utser MatLust till Årets Mälardarling 2017. Fotograf: Robert Karlson.

Pressmeddelande -

MatLust är Årets Mälardarling

Mälardalsrådet har utsett MatLust till Årets Mälardarling 2017, ett projekt som syftar till att stärka hållbar livsmedelsproduktion i regionen.

MatLust är ett femårigt projekt som drivs med stöd av EU. Södertälje kommun är projektägare och syftet är att utveckla nya produkter och koncept och att stötta små och medelstora företag i branschen för att stimulera en hållbar matproduktion.

– Det känns jättekul. Att få priset är en bekräftelse på att vi jobbar med något som är viktigt för regionen. Jag hoppas också att priset och den uppmärksamhet som det ger kan bidra till att sprida den kunskapsbank som vi byggt upp till andra regioner, säger Sara Jervfors som är kostchef på Södertälje kommun och projektchef för MatLust.

Genom Södertälje Science Park där MatLust ingår, är tanken också att skapa ett kunskapscentrum och mötesplats för att öka samverkan mellan akademi, näringsliv och offentliga aktörer.

– Med MatLust hoppas vi kunna inspirera fler företag att satsa på hållbar matproduktion, och att stärka de som redan finns. Vi vill att Södertälje ska bli en nod dit både företag och andra kommuner och regioner kan komma för att få inspiration och lära sig, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.

Sara Jervfors pekar på kommunens långa tradition av hållbar livsmedelsproduktion som en framgångsfaktor.

– Här finns företagen, forskning inom området och i kommunen har vi jobbat systematiskt, bland annat genom att använda skolmåltiden som ett verktyg för att stimulera lokal livsmedelsproduktion och få en aktiv dialog med företagen, säger hon.

Södertälje kommuns arbete med ekologisk och närproducerade livsmedel har även tidigare prisats och uppmärksammats.

Sara Jervfors påpekar att frågan kräver ett brett angreppssätt.

– Det är viktigt att kommunen tar ett helhetsgrepp. Matproduktion är en strategisk samhällsfråga som ska in i översiktsplaner, vilket nu också sker i Södertälje.

Boel Godner menar att långsiktigheten är en av framgångsfaktorerna.

– Kommunen har haft fokus på ekologisk mat och hållbar produktion i många år, men sedan ska man inte underskatta eldsjälar som Sara Jervfors som gjort ett fantastiskt jobb för att lyfta frågorna både i den egna organisationen och bland företag och andra externa parter, säger hon.

Mälardalsrådet delar varje år ut priset som Årets Mälardarling. Priset delas ut under Almedalsveckan och går till en person eller organisation som genom sitt engagemang, arbete, ett projekt eller en spännande idé bidragit till att utveckla Stockholm-Mälarregionen.

Juryns motivering lyder:

”Genom att ta tillvara på redan existerande initiativ, kunskaper och människors engagemang möjliggör Matlust skapandet av hållbara livsmedel. Med ett omfattande systemtänk och drivkraft knyter Matlust samman akademi, offentlig sektor och näringsliv i syfte att stärka hållbar tillväxt inom livsmedelsnäringen i regionen.”

Läs mer om MatLust på matlust.eu

Kontaktpersoner för journalister: 

Mälardalsrådet: Maria Nimvik Stern, generalsekreterare, 070-548 13 02.

MatLust: Sara Jervfors, projektchef, 08-52306466.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Mälardalsrådet är en samverkansorganisation för kommuner, landsting och regioner i Stockholm-Mälardalen. Vi stärker regionens internationella konkurrens- och attraktionskraft genom att driva processer inom infrastruktur och transporter, kunskaps- och kompetensförsörjning och internationell benchmarking. Mälardalsrådet är en dynamisk mötesplats för politik, näringsliv och akademi i Stockholm-Mälarregionen.

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02