Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Revidering; Allt fler pendlar ut från Stockholm

Korrigering av tidigare siffror har skett då de tidigare utgick från pendling till tätort, vi anser att siffrorna till kommunen ger en bättre bild av pendlingsmönstren i regionen.

Allt fler väljer att arbetspendla tvärs över hela Stockholm-Mälarregionen, och fler stockholmare söker sig till arbete i angränsande län visar en ny rapport från Mälardalsrådet. Under två år har pendlingen ut från Stockholm till regionens sju största tätorter ökat med över 1000 personer vilket motsvarar två fullsatta regionaltåg.

– Pendlingstrenden har svängt och vi reser i dag tvärs över hela Stockholm-Mälarregionen. Därför blir det allt viktigare med en fungerande infrastruktur för att människor ska kunna jobba och utbilda sig i hela regionen, säger Maria Nimvik Stern, generalsekreterare för Mälardalsrådet.

Det finns ett starkt samspel mellan arbetsmarknaderna i Stockholm-Mälarregionen. Den ökande pendlingen från Stockholms län till Uppsala kommun är den mest intressanta skiftningarna i pendling inom Stockholm-Mälarregionen under 2012– 2014, där fler än 6 000 stockholmare arbetspendlar till Uppsala. Men även pendlingen från Stockholm till kärnstäder som Västerås och Eskilstuna, har ökat markant enligt Mälardalsrådets nya rapport ”Arbetspendling i Stockholm-Mälarregionen 2014. Till Örebro, dit ca 800 stockholmare pendlar, har dock pendlingen avstannat något de senaste åren.

Arbetspendling 2014 från Stockholms län:
Uppsala6229
Västerås1436
Eskilstuna976
Örebro826
Norrköping819
Linköping820
Nyköping804
Arbetspendling 2014 till Stockholms län:
Uppsala15800
Västerås3901
Eskilstuna2603
Örebro1772
Norrköping1521
Linköping1675
Nyköping2285

– Mälardalsrådet har i många år arbetat för att förbättra tillgängligheten mellan Stockholm och de regionala kärnstäderna. Nästa steg är att fortsätta lyfta regionens prioriterade infrastrukturbehov som sju län enats kring i En Bättre Sits storregional systemanalys. Det är med åtgärder likt dessa som kan bidra till fler arbets- och studiemöjligheter samt ökat bostadsbyggande, säger Maria Nimvik Stern.

Rapporten ”Arbetspendling i Stockholm-Mälarregionen 2014” samt den SCB-statistik som ligger till grund för rapporten finns att hämta här: http://www.infraplan.se/pendlingsbilder2014/Start.html

Fakta – En Bättre Sits:

”En Bättre Sits” är en politisk överenskommelse mellan sju län i Stockholm-Mälarregionen som syftar till att öka tillgängligheten till och genom regionen, hålla samman kollektivtrafiken och förbättra infrastrukturen. Mälardalsrådet koordinerar En Bättre Sits-samarbetet. Planen lyfter fram följande prioriteringar för de närmaste åren:

  • Fyra spår på hela sträckan Stockholm-Uppsala.
  • Ökad kapacitet på Mälarbanan och på Svealandsbanan.
  • Ökad kapacitet på Hallsbergs rangerbangård för att en större andel gods ska kunna transporteras på järnväg.
  • Kapacitetsförbättring vid väg E4 och E18, för ökad trafiksäkerhet och framkomlighet.

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Mälardalsrådet är en samverkansorganisation för kommuner, landsting och regioner i Stockholm-Mälardalen. Vi stärker regionens internationella konkurrens- och attraktionskraft genom att driva processer inom infrastruktur och transporter, kunskaps- och kompetensförsörjning och internationell benchmarking. Mälardalsrådet är en dynamisk mötesplats för politik, näringsliv och akademi i Stockholm-Mälarregionen.

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02

Relaterat innehåll