Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Revidering; Allt fler pendlar från Stockholm till Eskilstuna

OBS! Korrigering av tidigare siffror har skett då de tidigare utgick från pendling till tätort, vi anser att siffrorna till kommunen ger en bättre bild av pendlingsmönstren i regionen. Samtliga underlag hittar ni via länk till rapporten.


Allt fler väljer att arbetspendla från Stockholm till Eskilstuna – nästan 1000 stockholmare tar sig till Eskilstuna för att arbeta, enligt en ny rapport från Mälardalsrådet. Under åren mellan 2012–2014 så har pendlingen ökat med hela 14 %.

– Pendlingstrenden har svängt och vi reser i dag tvärs över hela Stockholm-Mälarregionen. Därför blir det allt viktigare med en fungerande infrastruktur för att människor ska kunna jobba och utbilda sig i hela regionen, säger Maria Nimvik Stern, generalsekreterare för Mälardalsrådet.

Det finns ett starkt samspel mellan arbetsmarknaderna i Stockholm och Eskilstuna. Nästan 1000 stockholmare tar sig till Eskilstuna för att arbeta, och enligt Mälardalsrådets nya rapport ”Arbetspendling i Stockholm-Mälarregionen 2014” ökar antalet stadigt.

Rapporten, som tagits fram med hjälp av ny statistik från SCB, visar att arbetspendlingen i motsatt håll, Eskilstuna-Stockholm, inte ökar i samma snabba takt. Mellan 2012–2014 ökade antalet pendlare med ca 3 procent.

– Mälardalsrådet har i många år arbetat för att förbättra tillgängligheten mellan Stockholm och kommunerna i Sörmlands län, bland annat med systemanalysen ”En Bättre Sits”. Nästa steg är att fortsätta utveckla Svealandsbanan, det behövs kapacitet för utökad trafik på sträckan Folkesta-Rekarne, till nytta även för trafiken med UVEN säger Maria Nimvik Stern.

Den ökande pendlingen från Stockholm till Eskilstuna är en av de mest framträdande skiftningar i pendlingsmönster inom Stockholm-Mälarregionen under 2012–2014. Även pendlingen från Stockholm till kärnstäder som Västerås och Uppsala har ökat.

Rapporten ”Arbetspendling i Stockholm-Mälarregionen 2014” samt den SCB-statistik som ligger till grund för rapporten finns att hämta här: http://www.infraplan.se/pendlingsbilder2014/Start.html

Fakta – En Bättre Sits:

”En Bättre Sits” är en politisk överenskommelse mellan sju län i Stockholm-Mälarregionen som syftar till att öka tillgängligheten till och genom regionen, hålla samman kollektivtrafiken och förbättra infrastrukturen. Planen lyfter fram följande prioriteringar för de närmaste åren:

  • Fyra spår på hela sträckan Stockholm-Uppsala.
  • Ökad kapacitet på Mälarbanan och på Svealandsbanan.
  • Ökad kapacitet på Hallsbergs rangerbangård för att en större andel gods ska kunna transporteras på järnväg.
  • Kapacitetsförbättring vid väg E4 och E18, för ökad trafiksäkerhet och framkomlighet

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Mälardalsrådet är en samverkansorganisation för kommuner, landsting och regioner i Stockholm-Mälardalen. Vi stärker regionens internationella konkurrens- och attraktionskraft genom att driva processer inom infrastruktur och transporter, kunskaps- och kompetensförsörjning och internationell benchmarking. Mälardalsrådet är en dynamisk mötesplats för politik, näringsliv och akademi i Stockholm-Mälarregionen.

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02

Relaterat innehåll