Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Torbjörn Rosdahl: Ses vi i Almedalen?

Efter en händelserik vår är det snart dags att ge sig av till svensk politiks största plats för väntade och oväntade möten. För många av oss är Almedalsveckan årets sista stora händelse innan den efterlängtade sommarledigheten. I år ser jag särskilt fram emot att delta i egenskap av ordförande för Mälardalsrådet och få träffa er alla under vår huvudsakliga seminariedag onsdagen den 1 juli. Jag fick nyligen nöjet att göra ett besök hos våra dedicerade medarbetare på Mälardalsrådets kansli som har satt samman ett ambitiöst schema för veckan.

I Mälardalsrådet lägger vi fokus på att stärka samarbetet i regionen, lösa gemensamma utmaningar och bygga nya nätverk. Därför är Almedalsveckan en naturlig plats för oss att vara engagerade. Blandningen av politiker, opinionsbildare och företrädare från näringsliv och akademi ger möjlighet till konstruktiva diskussioner om samhällsutmaningar och framtida möjligheter för Stockholm-Mälarregionen. I år arrangerar Mälardalsrådet flera spännande aktiviteter på temat urbanisering, vilket också präglade årets Mälarting. Alla som har tänkt delta under aktiviteterna kan se fram emot att få lyssna på ledande företrädare och diskutera bland annat visionär infrastrukturpolitik, mobility management och de utmaningar och möjligheter som urbanisering innebär för större och mindre orter i Stockholm-Mälarregionen. Särskilt roligt är det att vår tidigare ordförande Helene Hellmark Knutsson deltar i seminariet om breddad rekrytering.

Jag har nöjet att delta i paneldiskussioner under våra seminarier om visionär infrastrukturpolitik och internationell benchmarking. Under det sistnämnda seminariet tar vi ett gemensamt avstamp mot Mälardalsrådets kommande benchmarking med Amsterdam och Utrecht. Seminariet kommer att ge oss en första inblick i vad vi kan lära av regionen. Förutsättningarna i den holländska storregionen är snarlik våra egna. Amsterdam är en tätbefolkad storstad med goda flygförbindelser medan Utrecht är en mindre stad som innehåller landets största järnvägsstation. De mindre städerna i regionen knyts samman genom välutvecklad infrastruktur och god samverkan mellan politik, akademi och näringsliv. Vi kommer under vår benchmarking även att närmare undersöka regionens framgångsrika arbete med matchning. Jag ser fram emot att delta i paneldiskussionen i slutet av seminariet.

Onsdagen avslutas med vårt uppskattade mingel dit jag hoppas att många av er som är närvarande i Visby har möjlighet att komma. Under minglet delas priset för Årets Mälardarling ut till den person eller organisation som har gjort ett särskilt bidrag för en sammanhållen och hållbar Stockholm-Mälarregion. Förra året vann Skjutsgruppen och just nu arbetar juryn med att gå igenom alla nomineringar.

Sammantaget hoppas jag att vårt gemensamma engagemang under veckan kommer att bidra till att belysa några av de viktiga frågor som vi kommer att jobba vidare med under hösten. Det kommer också att ge oss möjlighet att på ett avslappnat sätt diskutera de utmaningar och möjligheter som vår region står inför. Jag hoppas på många deltagare och att aktiviteterna inramas av en solig vecka som visar det vackra Visby från sin bästa sida. Har ni synpunkter och idéer om hur vi kan förbättra vårt arbete i Mälardalsrådet eller vårt samarbete i regionen är ni varmt välkomna att höra av er till mig eller helt enkelt komma fram och prata med mig under någon av Mälardalsrådets aktiviteter under Almedalsveckan. Jag hoppas att få träffa er som är på plats i Visby under Mälardalsrådets många aktiviteter.

Avslutningsvis vill jag önska er alla en trevlig sommar som förhoppningsvis innehåller mycket sol, semester och tid för nära och kära!

Torbjörn Rosdahl (M)

Ordförande i Mälardalsrådet

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10