Gå direkt till innehåll
Maria Nimvik Stern – ny generalsekreterare

Nyhet -

Maria Nimvik Stern – ny generalsekreterare

Under slutet av 2015 fattade Mälardalsrådets styrelse beslut om att utse Maria Nimvik Stern till ny generalsekreterare för Mälardalsrådet.

Maria har arbetat på Mälardalsrådet under en lång tid, och har sedan hösten 2014 varit tillförordnad generalsekreterare, samt haft särskilt ansvar för att processleda och utveckla det storregionala samarbetet En Bättre Sits.

Maria, du har jobbat för Mälardalsrådet i sju år, vad ser du fram emot i din nya roll?

Jag ser fram emot att leda och utveckla arbetet för att samla regionens aktörer för en hållbar utveckling. Mälardalsrådet är en spännande och unik plattform som samlar politiker och beslutsfattare över blockgränserna. Vi representerar ca 3,5 miljoner människor i både storstad, mellanstäder och landsbygd, det ger oss fantastiska möjligheter, men även utmaningen att koordinera samarbetet och hitta relevanta frågor att lyfta till storregional nivå.

Vi har en ny och engagerad styrelse, liksom många nya politiker i vårt stora nätverk, detta ger stora möjligheter till förnyelse. Vår nya styrelse har särskilt visat intresse för ett fördjupat samarbete kring kompetensförsörjningsfrågor med fokus på utmaningen kring bättre matchning mellan utbildning och arbetsmarknad.

Under 2016 blir det särskilt intressant inom området infrastruktur och transporter, där vi siktar på att nå nya politiska överenskommelser och prioriteringar. Vårt arbete med medfinansieringen av Citybanan var en framgång för både oss som organisation och region, men även för landets resenärer i stort. När Citybanan öppnar 2017 kommer den att underlätta resande i hela landet.

I år har vi också en studieresa till Amsterdam-Utrecht för 45 ledande företrädare från politik, universitet och näringsliv i regionen. Jag hoppas resan ska ge ringar på vattnet kring bl.a hur man främjar ekonomisk utveckling genom samverkan, där holländarna har utvecklat konkreta arbetsformer.

Vilken är din viktigaste uppgift framöver?

– Jag vill bredda samarbetet och kontakterna för att se hur Mälardalsrådet kan vara till ännu större nytta för regionens utveckling. Men jag vill även utveckla stödet till våra politiker i deras roll som storregionala företrädare för en attraktiv storstadsregion med hård internationell konkurrens. Samhällsutvecklingen är komplex, och många frågor hänger samman, inte minst infrastruktur, transporter och kompetensförsörjning som är våra fokusområden. Här ska Mälardalsrådet vara en stark plattform för dialog och utbyte, belysa relevanta frågor och visa på samverkansmöjligheter som leder till ett bättre resultat för helheten.

Om Maria

Bor: Stora Essingen, Stockholm
Familj: Gift, en dotter på 19 år som nyligen flyttat till Skottland för att börja läsa på universitet, en dotter på 17 år som går på gymnasiet. Katt och marsvin, de har hängt med länge och är en del av familjen.
Utbildning: Ämneslärare i svenska, engelska och tyska för gymnasiet. Tog examen från Lunds universitet men insåg under slutet av studierna att lärare inte var det jag ville jobba med. Jag har även läst kommunikation och ledarskap.
Karriär: Har fått möjlighet att växla karriär mellan idéburen ideell verksamhet, näringsliv och nu offentlig sektor. Ingen spikrak karriär direkt, men väldigt roligt och lärorikt att arbeta under helt skilda förutsättningar och i olika miljöer.
Förtroendeuppdrag: Inget just nu, men har jobbat mycket ideellt inom idrotten, och även drivit föräldrakooperativ och föräldraförening i skolan när barnen var yngre.
Vill som ny generalsekreterare på Mälardalsrådet: Vidareutveckla Mälardalsrådet som stark mötesplats och plattform för att stimulera samverkan mellan olika parter i storregionen.
Egenskaper: Social, strukturerad och uthållig.
Intressen: Utöver familjen, träning, gärna orientering, och läsa böcker i vår lokala bokklubb.
Oanad talang: Jag gillar att träffa människor och har lätt för att komma ihåg ansikten och namn på dem jag möter. Ingen talang kanske, men en tillgång.
Twitter: @marianimvik

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10

Relaterat innehåll