Gå direkt till innehåll
 Erik Langby (M) om varför han åker till Mälartinget

Nyhet -

Erik Langby (M) om varför han åker till Mälartinget

Hej Erik Langby (M), Stockholms läns landsting och nyligen invald i Mälardalsrådets styrelse.

Varför deltar du på Mälartinget?

Jag tycker det storregionala samarbetet är viktigt. Här i Stockholm-Mälarregionen utvecklas vi mer och mer till en integrerad bostadsmarknad, arbetsmarknad och näringslivsregion. Då är det intressant med de gemensamma diskussionerna inom Mälardalsarenan. Mycket diskuteras på olika håll, men det är också värdefullt med en gemensam diskussion - och då utgör Mälardalsrådet och Mälartinget en bra plattform för detta. Ett annat skäl att vara med är att jag nu under våren blev invald i styrelsen för Mälardalsrådet - och då är givetvis deltagande på Mälartinget naturligt.

Är det viktigt med drivkraft för att utveckla regionen?

I grunden handlar allt regionalt samarbete om att långsiktigt stärka förutsättningarna för människors välfärd, så visst är det viktigt med drivkraft. Vi lever alla i en mer och mer internationaliserad värld. Inte minst gäller detta för Sverige, som ju har en väldigt exportberoende ekonomi. En stor del av vårt näringsliv, som är avgörande för att det finns bra jobb och skatteinkomster till stat och kommun, konkurrerar med världen i övrigt. Samtidigt är Sverige ett litet och glest befolkat land i Europas utkant. Då måste vi förstå betydelsen av att ta till vara den potential vi kan utveckla - och då gäller det att samarbeta. Genom utökat samarbete geografiskt och mellan olika samhällssektorer, inte minst politik-näringsliv-akademi, kan vi stärka tillväxten. Kunskap om dessa sammanhang är en viktig drivkraft för utveckling av storregionen.

Är det viktigt med storregionalt samarbete för att utveckla regionen?

Ja, och vi måste bejaka begreppet regionförstoring. Företag måste få större lokal marknad för att kunna göra sig gällande internationellt. Fler branscher måste finnas tillgängliga inom en funktionell näringslivsregion. Människor måste kunna välja arbete på en större arbetsmarknad, vilket bl.a. kräver snabbare och tätare kommunikationer. Utbildningsaktörer måste kunna nås av många inom pendlingsavstånd. Kollektivtrafiken byggs inte ut över läns- och kommungränser utan storregionalt samarbete. Godstrafiken utvecklas inte självklart bara utifrån ett nationellt perspektiv utan behöver också ett engagemang på regional och storregional nivå för att knyta ihop behov med möjliga lösningar. Vilka områden vi än tittar på med bäring på ekonomisk tillväxt, och därmed grunden för också framtida välfärd för människor, så ger det skäl att arbeta med det storregionala perspektivet. På den globala arenan finns mer än 100 storstadsregioner som befolkningsmässigt är större än vi. För att klara konkurrensen måste vi då här på hemmaplan jobba ”smartare” och mer samspelt.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10

Relaterat innehåll

Relaterade event