Gå direkt till innehåll
Vi träffar Vård- och omsorgscollege

Blogginlägg -

Vi träffar Vård- och omsorgscollege

Mälardalsrådet och regionala Vård- och omsorgscollege arrangerar den 15 oktober en konferens om yrkesutbildningens roll och den lokala, regionala arbetsmarknaden. Vi bad två regionala samordnare berätta mer om Vård-och omsorgscollege, vad det är och hur det fungerar.

Hej Monica och Aisha! Vad är Vård-och omsorgscollege?

Vård- och omsorgscollege är ingen skola utan ett samarbete mellan arbetsgivare, fackförbund och utbildare som arbetar för att öka intresset för utbildningar och yrken inom vård och omsorg. VO-College är en kvalitetssäkrad samverkan mellan utbildare och arbetsgivare kring den gemensamma kompetensförsörjningsutmaningen. Arbetsgivarna vill rekrytera de bästa medarbetarna och utbildarna vill ha de flesta och bästa eleverna.

Collegebildningarna i regionen är byggda på olika samarbeten, säger Monica Söderström från VO-college Uppsala län, och beskriver upplägget i regionen:

Den regionala styrgruppen i Uppland är tillika regionalt vårdbranschråd och Arbetsförmedlingen är därför vice ordförande. Det finns tre lokala college (Östhammar, Uppsala och Enköping) samt pågår en ansökningsprocess i Tierps kommun. Både privata och offentliga arbetsgivare och utbildningsanordnare ingår i samarbetet.

I Stockholm ser det lite annorlunda ut, berättar Aisha Amin, VO-college Stockholms län:

- Vård- och omsorgscollege Stockholm är initierat av Stockholms läns landsting och Stockholms stad i samverkan med Röda Korsets Högskola. I fokus är kvalitetsutveckling av vårdutbildning så att de som examineras ska bära med sig kunskaper och färdigheter som är i samklang med behoven i arbetslivet och som också stimulerar till nytänkande.

Inför konferensen diskuterar vi de främsta utmaningarna som vård-och omsorgsbranschen står inför och vad de regionala samordnarna i länet kommer att lyfta in i diskussionerna under konferensen.

- Vi måste öka attraktiviteten till branschen och yrken inom vård och omsorg genom ett strategiskt arbete med arbetsplatslärande och en struktur för lärande organisationer vilket innefattar tydligt ledarskap, god personalpolitik, reflektionstid, handledning, delaktighet, utvecklingsmöjligheter och karriärvägar, säger Monica Söderström VO-college Uppsala.

- Det är viktigt med kvalitetssäkring och samverkan på olika nivåer för att vi ska lyckas möta de utmaningar vi står inför. Utmaningar som tillgång till kvalificerad vård- och omsorgspersonal i förhållande till efterfrågan, goda språkkunskaper både i tal och skrift hos de som utbildas, samt att arbeta för en statushöjning av yrkesprofessionen och möjliggöra fler karriärvägar, Aisha Amin, VO-college Stockholms län.

Vad hoppas ni får ut av konferensen, vad har ni för förväntningar?

- Då Vård- och omsorgscollege berör flera olika politikerområden som utbildning, arbetsmarknad och omsorg hoppas jag att dagen leder till fler nämndöverskridande samarbeten, säger Aisha Amin VO-college Stockholms län

- Det är viktigt att delta i sammanhang som den här konferensen för att synliggöra konceptet Vård och omsorgscollege och det goda arbetet som pågår i Mälardalsregionen, och medvetandegöra beslutsfattarna som den utmaning vi står inför vad det gäller att rekrytera och behålla kompetens. Vidare hoppas jag att det goda arbetet fortsätter och framledes leder till en ökad samsyn och samverkan kring de utmaningar vi står inför, säger Monica Söderström VO-college Uppsala

Har du inte anmält dig än? Program och mer information och anmälan hittar du här!

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10

Relaterat innehåll

Relaterade event