Gå direkt till innehåll
Torbjörn Rosdahl (M): Vi behöver rusta oss för framtiden!

Blogginlägg -

Torbjörn Rosdahl (M): Vi behöver rusta oss för framtiden!

Nu har det åter blivit dags för Mälardalsrådets benchmarking resa! Jag har fått nöjet att delta i dessa resor förut och bär fortsatt med mig många av de insikter man fått på dem. Den 10-12 februari åker jag därför tillsammans med en delegation från Stockholm-Mälarregionen till Amsterdam och Utrecht. Dessa två städer i Nederländerna har flera gånger fått utmärkelser för konkurrenskraft och innovation. Något vi behöver bli bättre på för att göra Stockholm och Mälardalen mer attraktivt och bättre rustat för framtiden.

Stockholm är Sveriges tillväxtmotor och Mälardalen är dess nav. Men vi måste bli än bättre på att förbereda oss för framtiden genom att bli mer innovativa både gällande miljö, infrastruktur och samarbete mellan akademi och företagssektorn. Detta behövs för att gemensamt möta framtidens utmaningar och ta tillvara på dess möjligheter.

Intresset för resan har varit mycket stort och det är en stor delegation som åker, hela 46 personer. Vi är ledande politiker, representanter från några av regionens stora lärosäten och företagsledare. Att mötas på detta sätt skapar en unik möjlighet för alla att samlas kring vårt gemensamma intresse – att tillsammans utveckla vår region. Stockholm-Mälarregionen ska vara en internationellt konkurrenskraftig storstadsregion som är attraktiv att leva och verka i.

Väl i Nederländerna kommer samverkan att vara i fokus. Både i Amsterdam och Utrecht samlas beslutsfattare från politik, akademi och näringsliv för att tillsammans sätta riktlinjer för den ekonomiska utvecklingen. Och så kan vi ju inte åka till Nederländerna utan att prata infrastruktur och transporter, inte minst för cykel! Utrecht är hem för hela en miljon cyklar. I Utrecht bygger man dessutom om sitt resecentrum och binder ihop det men en stadskärna som breder ut sig allt mer. Detta är en utmaning vi känner igen från vår region, inte minst från Uppsala och Västerås.

Amsterdam, Utrecht och Stockholm är tre av de mest konkurrenskraftiga regionerna i EU. I allmänhet är Stockholm och Amsterdam ofta i topp i olika rankningar och har många likheter. Amsterdam definieras dessutom som en av flera relevanta benchmarkingstäder för Stockholmsregionen. Städerna har en befolkningsstorlek, -täthet och -tillväxt som är jämförbara. Amsterdam är en stad med höga ambitioner när det kommer till miljö och hållbarhet, inte minst har de kommit väldigt långt inom cirkulär ekonomi. Det kan jämföras med Stockholms ambitioner om en klimatsmart stad.

Från Amsterdams sida har man också visat intresse för Stockholm. Inte minst har man tittat på olika lösningar inom vården. Även Utrecht vänder blickarna mot Stockholm. Stockholm är en av de regioner som man tittar på och jämför sig med.

Jag ser fram emot möjligheten att få besöka städer som har så mycket gemensamt med oss – men som också kommit långt vad gäller investeringar och innovationer för framtidens städer.

För övrigt, missa inte vårt och Länsstyrelsen i Stockholms seminarium den 19 februari om yrkesutbildningens roll för den regionala arbetsmarknaden. En mycket viktig fråga för att kunna möta utmaningarna i byggandet av en stark kunskapsregion.

Torbjörn Rosdahl (M)

ordförande Mälardalsrådet,

Finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting

Ämnen

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10

Relaterat innehåll