Gå direkt till innehåll
Sverige ska konkurrera med kunskap

Blogginlägg -

Sverige ska konkurrera med kunskap

I en fullsatt trädgård i Almedalen pratade Mälardalsrådet om högskolans regionala uppdrag. Högskolor och universitet fyller en viktig funktion för en regions kompetensförsörjning. De möjliggör för en högre andel av arbetskraften att utbildas och vidareutbildas i regionen. Bör det finnas ett tydligare uppdrag att tillgodose regionens kunskaps- och kompetensbehov?

Har högskolan ett regionalt uppdrag? Breddad rekrytering ur ett regionalt perspektiv

Seminariet inleddes med en dragning av ministern för högre utbildning, och forskning Helene Hellmark Knutsson (S). Ministern redogjorde för regeringens politik på området.

– Sverige ska inte konkurrera med låga löner, utan med kunskap, sa Hellmark Knutsson (S).

Ministern betonade vikten av en tät dialog i regionerna för hur kompetensförsörjningen ska tryggas. Bland annat måste universiteten ta ansvar för att samverka med sitt omland. En annan nyckel är att alla får vara med - rekrytering till de högre utbildningarna måste breddas. Kommer studenterna från olika bakgrunder håller utbildningen högre kvalitet, sa ministern. Dessutom vill regeringen att alla gymnasieprogram ska vara studieförberedande och det ska vara möjligt att läsa upp sina betyg på Komvux. Ministern drog paralleller till hur det fungerar inom fotbollen, med tisdagens EM-guld i åtanke.

– Alla får spela fotboll, en spets blir Europamästare. Vi ska göra likadant med skolorna!

Peter Carpelan (M), personal- och forskningslandstingsråd i Stockholms läns landsting kritiserade regeringar i allmänhet för att vara för likriktade. Han menade att varje region har specialbehov. Regionala aktörer måste ha en tätare dialog med universiteten för att undvika missmatch.

Med i panelen fanns även Christina Hedberg, VD för Mälardalens Handelskammare. Hon lyfte yrkeshögskolornas betydelse för kunskapsförsörjning.

– YH-utbildningarna är efterfrågestyrda, fastslog hon.

Hedberg konstaterade också att universiteten har ett uppdrag att samverka med det omgivande samhället, men att det är upp till vart och ett hur det görs.

– Högskolans regionala uppdrag borde vara mer konkret, sa Hedberg.

Det pratades mycket om lärosätenas roll och uppdrag. Karin Röding, rektor Mälardalens högskola var på plats och representerade den akademiska sektorn. Röding berättade att Mälardalens högskola har upprättat ett samhällskontrakt med offentliga aktörer i regionen. Samhällskontraktet ska höja kompetensnivån i regionen genom bland annat gemensamma forsknings och utvecklingsprojekt. Högskolan samarbetar också nära med näringslivet.

Här kan du titta på seminariet i efterhand:

Ämnen

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10

Relaterat innehåll