Gå direkt till innehåll
Samverkan för kompetensförsörjning

Blogginlägg -

Samverkan för kompetensförsörjning

Vi frågar Lena Nyquist från Yh-Mälardalen om vikten av samverkan för att förbättra matchningen och öka intressent och attraktiviteten för yrkesutbildningar. Lena är en av paneldeltagarna på konferensen den 15 oktober "Kunskapslyft för Stockholm-Mälarregionen!".

Hej Lena! Vad är Yh-Mälardalen?

YH Mälardalen (YHM) är en regional, länsövergripande satsning för att säkerställa arbetslivets kompetensförsörjning i Mälardalen, genom att tydliggöra möjligheterna med och att stödja olika aktörers arbete med yrkeshögskoleutbildning.

YHM matchar arbetslivs efterfrågade kompetens med utbildningsanordnare för att få fram så många relevanta yrkeshögskoleutbildningar som möjligt till regionen. Genom informationsspridning ska vi få yrkeshögskolan mer känt bland arbetsgivare och presumtiva studenter ska få kännedom om de sökbara utbildningarna i våra län. Vi arrangerar nätverksträffar för utbildningsanordnarna och bedriver lobbyarbete för bl.a. utökade medel till yrkeshögskolan och mer långsiktighet.

YH Mälardalen kom till efter en förstudie som gjordes 2009 som visade att arbetsgivarna hade svårt att hitta rätt kompetens och att Yrkeshögskolan (som föregicks av KY) var svaret på en stor del av problematiken. Västmanland, Sörmland och Örebro län beviljade av Tillväxtverket medel för ett 3-årigt projekt där övriga huvudfinansiärer var Regionförbunden i Sörmland och Örebro, Länsstyrelsen Västmanland. Västerås Stad, Eskilstuna Kommun, Nyköpings kommun var också delfinansiärer. Vi bildades 2010 och är nu inne på vårt femte år.

Handelskammaren Mälardalen blev projektägare för att underlätta kontakten med arbetslivet.

YHM har arbetat för att ge Mälardalens arbetsliv rätt kompetens. Uppdraget har varit att:

  • Öka antalet relevanta yrkeshögskoleutbildningar i regionen
  • Öka antalet sökande och antalet studerande som fullföljer sin utbildning
  • Höja kvaliteten på ansökningarna om att bedriva yrkeshögskoleutbildning
  • Öka kännedomen om yrkeshögskolan

Vad behöver vi samverka mer inom när det kommer till yrkesutbildningar/kompetensförsörjning? Hur?

Samverkan måste ske dels genom de regionala Kompetensplattformarna, dels med branschorganisationer som kan företräda sitt medlemsföretag med uppdaterade kompetensanalyser.

De olika Collegebildningarna är ett mycket bra exempel på hur arbetsliv och utbildning samverkar. Men i vissa collegebildningar måste man fylla på med de eftergymnasiala kompetenserna t ex genom de möjligheter som yrkeshögskolan ger.

Varje kommun bör ha en gruppering som bär ansvaret för att vara uppdaterade på arbetsgivarnas kompetensfrågor genom hela utbildningssystemet. Det är en utveckling som YHM gärna medverkar för.

Vill du diskutera samverkan och hur vi kan förbättra kompetensförsörjningen, matchningen och öka intressent och attraktiviteten för yrkesutbildningar – hör av dig till Mälardalsrådet!

bgfooter2

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10

Relaterat innehåll

Relaterade event