Gå direkt till innehåll
Dr. Ute Berger, Handelskammaren för München och övre Bayern
Dr. Ute Berger, Handelskammaren för München och övre Bayern

Blogginlägg -

Mångfald av initiativ skapar innovativa miljöer

Hur underlättas entreprenörskap och framväxten av startup-företag? I München pågår en rad initiativ för att skapa innovativa miljöer. Och det är ett långsiktigt jobb.

– Att etablera samverkan mellan företag, universitet och forskarvärlden kring ett specifikt ämne är en mycket individuell historia, som tar lång tid, säger Ute Berger på regionens Handelskammare.

Ute Berger är en av talarna vid UniverCITY Partnerships Conference i Stockholm och Uppsala den 12-14 oktober. Hon är ansvarig för innovation och industri vid Handelskammaren för München och övre Bayern, som är den största i Tyskland med över 380 000 medlemsföretag inom industri, handel och service – de flesta av dem är små- och medelstora.

Ute Berger kommer att tala om teknologiskiften och beskriva ekosystemet för startups i München.

– Först och främst är München en fantastisk stad att bo i. Med närheten till Alperna kan vi erbjuda en underbar natur, här finns ett rikt utbud av aktiviteter och kulturella evenemang, säger hon och påpekar att det finns flera orsaker till stadens innovativa klimat.

  • Två internationellt renommerade universitet
  • Ett differentierat näringsliv med stora internationella koncerner och många medelstora företag som är ledande i sina branscher
  • En mångfald av B2B-startups och nätverkande ekosystem
  • En bra infrastruktur för resor till alla världens hörn
  • En rad internationella mässor hålls i staden

Ute Berger menar att det finns stora utmaningar i att få ökad samverkan mellan näringslivet och universiteten.

– Stora företag behöver egentligen ingen hjälp. De har egna avdelningar för forskningssamverkan och egna resurser för att göra framtidsspaning kring nya teknologier. Små och medelstora företag har sällan kunskap kring vilka vetenskapliga partners som skulle kunna hjälpa till att möta deras utmaningar.

I München finns många olika initiativ för att riva hindren, som offentligt finansierade kluster för olika branscher, avdelningar för tekniköverföring vid universiteten och särskilda stödprogram. Handelskammaren håller också särskilda arrangemang som ”Vetenskap till frukost” där företrädare för företagen får besöka institutioner vid universiteten.

– Ändå bör man vara försiktig med denna typ av allmänna insatser då de inte kan lösa varje enskilt företags särskilda behov. Att skapa ökad samverkan mellan universitetsvärlden och företag kring ett specifikt problem är en väldigt individuell process, som tar lång tid. Det är så vi bygger samverkan mellan olika parter.

Hon tror också att det krävs fler partnerskap mellan det offentliga och det privata för att möta framtida samhällsproblem.

– Offentligt-privata partnerskap används ofta för att minska investeringskostnaden för kommuner eller staten. Framgången för den typen av samverkan bygger de inblandade parternas pålitlighet, att det finns tydliga definitioner för hur samverkan ska gå till och tydliga avtal.

Offentliga utfrågningar eller folkomröstningar är andra verktyg för att skapa engagemang liksom skapande av rådgivande kommittéer. Ett exempel i Bayern är digitaliseringsrådet som involverar CCI, företag och experter.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10

Relaterat innehåll

Relaterade event