Gå direkt till innehåll
​Karin Wanngård (S): Våga ompröva, satsa nytt, tänka om!

Blogginlägg -

​Karin Wanngård (S): Våga ompröva, satsa nytt, tänka om!

I månadens krönika skriver Karin Wanngård (S), vice ordförande i Mälardalsrådet och finansborgarråd i Stockholm, om Stockholm-Mälarregionens gemensamma utmaningar för att behålla sin ledande position.

Stockholm-Mälarregionen är idag en av Europas snabbast växande regioner. Det är en position vi nått efter många viktiga strategiska beslut över lång tid. En gemensam arbets- och bostadsmarknad i en så geografiskt stor region som vår växer inte fram utan en stark vilja att riva ner hinder och göra det lättare för människor att röra sig fritt.

Så det finns många goda skäl för regionens förtroendevalda att vara stolta över det vi åstadkommit hittills. Men vi har skäl att påminna oss själva om att positionen vi har idag inte är given. Vi måste våga ompröva, satsa nytt, tänka om för att behålla vår position. När unga söker sig till vår region måste ha skapat förutsättningarna för dem att utbilda sig, hitta någonstans att bo, bilda familj och göra karriär. Det är för dessa möjligheter vi bygger vår region, för människorna.

Det handlar då om att utveckla hela samhällets infrastruktur. Jag talar gärna om behovet att bygga stad. Staden när den är som bäst är resurssnål och effektiv. Den ger enskilda möjligheter att utveckla sig själva och en rejäl tillväxtskjuts. Ska vi klara av framtidens stora utmaningar, med klimathot och stora folkförflyttningar genom både urbanisering och migration överst på dagordningen, måste vi flytta fram våra positioner. Vi behöver bygga smarta och hållbara städer.

Regionens skolor måste vara eller bli internationellt konkurrenskraftiga. Vi måste bygga i kapp bostadsunderskottet, vi behöver locka hit nya företag och utveckla de affärsidéer som växer fram i regionen. Vi ska klara av att växa och samtidigt minska vårt klimatavtryck. Det betyder att vi inom kort behöver byta ut stora delar av den offentliga fordonsparken, ställa högre krav vid upphandlingar och utveckla kollektivtrafiken i hela regionen.

Genom samarbete har vår region nått en unikt stark position idag. Genom fortsatt utvecklat samarbete kan vi behålla den positionen. Jag ser framför mig en ännu större integrering av arbets- och bostadsmarknaden, inte minst genom att vi bygger ut våra digitala förbindelser och gör det möjligt för människor att arbeta på ett modernt sätt i hela regionen. Men låt oss också för en stund fira att vi kommit så här långt. Sen går vi vidare.

Karin Wanngård (S)

Vice ordförande Mälardalsrådet och finansborgarråd för Stockholms stad

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10

Relaterat innehåll