Gå direkt till innehåll
Dr. Hiroto Yasuura, Kyushu University
Dr. Hiroto Yasuura, Kyushu University

Blogginlägg -

I Fukuoka är campus en motor i stadsutvecklingen

Dr. Hiroto Yasuura är vice rektor för Kyushu University i den japanska miljonstaden Fukuoka och leder även Fukuoka Asia Urban Research Centre. Han är en av talarna på UniverCITY Partnership Conference i Stockholm och Uppsala i oktober där han bland annat kommer att lyfta vilken roll universitet och särskilt campus-områden kan spela för en stad.

– Campus är ett viktigt grönt utrymme i staden och bidrar till dess naturliga miljöer. Men campus är också ett center för utbyte mellan människor, här samlas unga människor och bidrar till mänsklig kommunikation och utbyten. För det tredje är campus ett kreativt center där studenter och forskare skapar ny kultur och ny teknologi som sedan sprids till staden.

Kyushu är det största universitetet i Fukuoka och man flyttar nu sitt campus-område från östra delarna av staden till de västra. Samtidigt blir det betydligt större, 275 hektar mot tidigare 50. Hållbarhet, både miljömässigt och socialt är en ledstjärna i omvandlingen.

– Det nya campusområdet utvecklas med mycket liten påverkan på miljön, vad gäller vatten, energi, grönområden och det omgivande samhället. Vi har också planer i nästa steg på att utveckla det gamla campus-området till en avancerad smart stad, säger Hiroto Yasurra som intresserat sig för hur campus-flytten påverkar både staden och universitetet.

– Med mina erfarenheter från campusflytten har jag lärt mig mycket om samverkan med myndigheter, näringsliv och medborgare och hur man löser problem, säger han och pekar ut några nyckelfaktorer:

  • Omfattande kommunikation med olika intressenter
  • Förståelse för universitetets roll i samhället
  • Användning av universitetscampus som en experimentverkstad för ny teknologi
  • Vikten av social acceptans för att implementera en ”smart stad” med ny teknologi

Hiroto Yasuura tar FDC, Fukuoka Directive Council, som ett exempel på hur olika aktörer kan samverka när det gäller olika samhällsutmaningar. FDC organiserar industri, universitet och lokala myndigheter, planerar och implementerar regionala utvecklingsstrategier och kreerar olika projekt.

– Diskussioner och utbyte av idéer från olika sektorer i FDC har bidragit till att skapa effektiva samarbeten för vår campusflytt. Jag tror också att universitetet bör omdefiniera sitt uppdrag kring regional utveckling. Att förändra attityder är en verkligt viktig utmaning.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10

Relaterat innehåll

Relaterade event