Gå direkt till innehåll
​  Det är svårt att hitta kompetenta montörer

Blogginlägg -

​ Det är svårt att hitta kompetenta montörer

Den 15 oktober arrangeras konferensen "Kunskapslyft för Stockholm-Mälarregionen!”. Vi tar tempen på Pär Lundström från EIO som deltar i panelen om yrkesutbildningens roll för den lokala och regionala arbetsmarknaden.

Hej Pär! Vem är du, vad gör du och vad är EIO?

Mitt namn är Pär Lundström, jag jobbar för att gymnasieungdomar ska få en högkvalitativ gymnasieutbildning och att nyanställda i branschen ska få en bra introduktion under sitt första år. Det gör jag som ansvarig för Yrkesutbildning på Elektriska Installatörsorganisationen EIO. EIO är bransch- och arbetsgivarorganisationen för Sveriges el- och teleteknikföretag.

Hur arbetar ni för att stärka yrkesutbildningen och kopplingen till arbetsmarknaden?

För att stärka yrkesutbildningen engagerar vi oss i flera forum, bland att i Skolverkets Nationella programråd för El- och energi och i YA-Delegationen. Vi tror starkt på att utbildningen och studenterna måste ha koppling till arbetsmarknaden. Sedan hösten 2010 erbjuder vi därför ett koncept för gymnasieskolor, Elteknikbranschens gymnasium (ETG) Sverige. Konceptet är framtaget av företag i branschen, EIO och Svenska Elektrikerförbundet (SEF). I dagsläget är 27 gymnasieskolor runt om i landet anslutna till ETG Sverige.

Vilka är de största utmaningarna ni ser inom yrkesutbildningen och hur kan dessa bemötas?

Drygt 80 % av våra medlemsföretag säger att det är svårt att hitta kompetenta montörer. Här är ETG en viktig del av lösningen. För att tillgodose våra medlemsföretags behov behöver gymnasieskolor med El- och energiprogrammet tydligare följa upp examensmålen, gärna genom att inspireras av det yrkesprov som vi har tagit fram. Samtliga skolor borde också, likt ETG-skolor, kvalitetssäkra det arbetsplatsförlagda lärandet på 600 timmar. På så sätt får branschen de montörer de behöver och ungdomarna får jobb direkt efter skolan.

I en färsk studie konstaterar Martin Kvist vid Malmö högskola att nästan 9 av 10 elever med ETG-certifikat får jobb, ett resultat som konkurrerar med Yrkeshögskolan.

Vill du veta mer om EIO och ETG konceptet och diskutera hur vi kan förbättra matchningen på arbetsmarknaden och kvaliteten på yrkesutbildningarna – anmäl dig till konferensen den 15 oktober.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10

Relaterat innehåll

Relaterade event