Gå direkt till innehåll

Blogginlägg -

Avfolkning och växtvärk?

Den 1 juli arrangerade vi en uppföljning till vår konferens "Mälartinget" på temat urbanisering: Avfolkning och växtvärk – vilka är urbaniseringens utmaningar och möjligheter? Seminariet syftade till att belysa några av de frågor som lyftes under konferensen av politiker och opinionsbildare från Stockholm-Mälarregionen.

IMG_1133_450

Panelen, som bland annat bestod av politiker från regionen diskuterade olika förutsättningar att möta urbaniserings effekter, bostadsbrist och avfolkning, vilka åtgärder som krävs och vilka möjligheter som urbaniseringen medför.

Städerna framhölls som nycklar till många av samhällsutmaningarna, genom täthet, miljöomställning och sociala lösningar – om vi kan få ut de nyttorna. Det ansågs viktigt att hålla koll på flyttmöster, och man var överens om att det behövs byggas mycket i städerna, dock nämndes att det idag inte byggs för unga och människor från andra länder som är de som flyttar in till storstäderna.

- ”Det som byggs är inte det som efterfrågas av dem som flyttar in.”. Helena Olsson näringslivsanalytiker på Fastighetsägarna Stockholm,

Den styrande normen menade Josefin Heed från Hela Sverige ska Leva var storstadsnormen, som innebär att det enbart är i staden men ser möjligheter för utveckling och tillväxt och därför satsar man och bygger i städerna.

- ”Urbanisering används som en ursäkt för att slippa satsa på landsbygden, det krävs en tydlighet från politiken att man vill utveckla landsbygden”

För att utveckla landsbygden föreslog hon bland annat bättre dialog mellan kommun och byggherre, för att även bygga på landsbygden, men främst menade hon att det handlade om att se möjligheterna och utmana de styrande normerna.

Eftersom Stockholm lockar med arbetets tillfällen, menade man, är det viktigt med god infrastruktur i hela Stockholm-Mälarregionen. Johan Örjes (C), oppositionsråd i landstinget i Uppsala, gav ett konkret exempel på hur Heby kommun dragit nytta av, och växt, när pendeltåget byggdes ut till Uppsala och Sala och citerade en gammal Center-slogan ” Stad och land, hand i hand”.

Missade du seminariet kan du se det här:

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Maria Nimvik Stern

Maria Nimvik Stern

Presskontakt Generalsekreterare 0705 48 13 02
Johan Hjelm

Johan Hjelm

Presskontakt Ansvarig strategisk kommunikation och utveckling Kommunikation, Infrastruktur, Mälartinget +46 707 80 28 10

Relaterat innehåll